14.07.2009.

Izjava Predsjednika RH o stanju u jugoistočnoj Europi

 

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić uputio je izjavu o stanju u jugoistočnoj Europi sljedećeg sadržaja:

„Potaknut tekućim kretanjima u regiji koja su, uz ostalo, obilježena postojanjem neriješenih bilateralnih pitanja;

svjestan činjenice da su sve zemlje regije opredijeljene za ostvarivanje budućnosti pod zajedničkim europskim krovom, dakle u krilu europskih, odnosno euroatlantskih integracija;

ponavljajući svoju čvrstu privrženost regionalnoj suradnji i uklanjanju svih prepreka na putu ostvarivanja te suradnje;

Predsjednik Republike Hrvatske izjavljuje:

- Republika Hrvatska nastavit će s jednakom odlučnošću, kao i do sada, provoditi reformske procese koje je potrebno uspješno dovršiti, kako bi se zemlja prilagodila europskim kriterijima i usvojila europske standarde.

- Republika Hrvatska smatra kako je konačni i krajnji cilj svih zemalja jugoistoka Europe uspostavljanje dobrih i svestranih odnosa na svim područjima, a na osnovi pune ravnopravnosti, suočavanja s prošlošću i privrženosti ciljevima, kriterijima i standardima Europske unije, te je i dalje spremna dati svoj doprinos ostvarivanju toga cilja.

- Republika Hrvatska smatra kako proces europskog ujedinjavanja neće biti uspješno završen tako dugo, dok se u okviru Europske unije ne nađu i sve države jugoistoka Europe, te potvrđuje kako daje punu potporu ulasku u Uniju, sukladno s tempom usvajanja potrebnih kriterija i standarda, svih zemalja regije.

- Republika Hrvatska će se u traženju rješenja svih otvorenih pitanja u odnosima sa zemljama regije strogo pridržavati načela Povelje Ujedinjenih naroda, opredijeljena za to da sve postojeće ili moguće sporove u međusobnim odnosima rješava isključivo na miroljubiv način.

- Republika Hrvatska prići će rješavanju svih otvorenih pitanja, bez obzira kojega karaktera ona bila, u dobroj vjeri najprije u bilateralnim pregovorima, a ako se u tome sklopu pokaže nemogućim doći do rješenja, potražit će ga uz uključivanje međunarodnih institucija i isključivo temeljem primjene međunarodnoga prava.

- Republika Hrvatska svečano se obvezuje da otvorena pitanja, niti bilo koja druga sporna pitanja iz područja bilateralnih odnosa, neće koristiti za usporavanje procesa uključivanja u euroatlantske integracija bilo koje zemlje regije.

Predsjednik Republike Hrvatske podastrijet će ovu izjavu na razmatranje čelnicima zemalja regije, a dostavit će je i Švedskoj kao zemlji koja predsjeda Europskom unijom.“