16.10.2007.

Izjava predsjednika Republike u povodu prijema Republike Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti UN

 

Današnji izbor Hrvatske za nestalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda iznimno je priznanje našoj zemlji i njezinoj vanjskoj politici. Ulaskom u to najvažnije tijelo svjetske organizacije u godinama 2008. i 2009. Republika Hrvatska preuzima i veliku odgovornost.

Mislim da već danas toga moramo biti svjesni, dakle i priznanja što nam je odano, i odgovornosti koju preuzimamo.

I još nečega drugoga moramo biti svjesni – naime, da priznanja ne bi bilo, da u našoj politici nismo dosljedni, da ne ustrajemo na načelima i opće-prihvaćenim pravilima ponašanja na međunarodnoj sceni. Drugim riječima – priznanja ne bi bilo da nismo prepoznati kao zemlja koja, doduše, ima svoje europske prioritete, ali koja je otvorena prema svijetu i za svijet i koja se u odnosima sa svima zauzima za punu ravnopravnost.

Takva politika, hrvatska vanjska politika, koja vodi računa ne samo o našim uskim interesima, ne samo o našim odnosima s ovom ili onom zemljom, nego o globalnim problemima, o interesima svijeta kao zajednice država i naroda i o našem mjestu na svjetskoj sceni, takva nam je politika donijela podršku velikoga broja zemalja.

Nije pretjerano reći, niti je patetično, ako to tako formuliram, da je naš ulazak u Vijeće sigurnosti podržao svijet. Podršku smo, naime, dobili i iz Europe, ali i s drugih kontinenata; iz razvijenih zemalja, ali i iz onih u razvoju. Dobili smo glas zemalja koje su velike i moćne, ali i onih koje su male i slabe. Nitko nam nije u bloku izrazio povjerenje, ali posvuda našlo se dovoljno onih koji su nas prepoznali kao zemlju što će u Vijeću sigurnosti znati izraziti i njihove interese, koja će znati i htjeti artikulirati i njihove strahove, koja će biti sposobna prepoznati i njihove vizije.

Naravno, Republika Hrvatska u svojem će se djelovanju u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda voditi prije svega i iznad svega načelima iz Povelje svjetske organizacije. Vodit će se potrebom da se ne zatvaraju oči pred globalnim problemima – od klimatskih promjena, preko nerazvijenosti, pa do terorizma i lokalnih kriza. Vodit će se, napokon, željom da aktivno pridonosi uspostavljanju i jačanju mira, sigurnosti i stabilnosti širom svijeta.

Na taj ćemo način zadovoljiti i svoje ključne interese, jer naš razvoj i naša budućnost nezamislivi su, ali i neostvarivi izvan velike svjetske obitelji koja je utjelovljena u Ujedinjenim narodima, i izvan sklopa uvjeta potrebnih za miran i stabilan razvoj svih.

To ni na koji način nije u suprotnosti s našim vanjsko-političkim prioritetima, dapače to nam – kao zemlji koja stoji pred vratima Atlantskoga pakta i Europske unije daje dodatnu težinu i značenje.

Zaključno, želim reći još i ovo: zahvaljujem svima koji su nas podržali prilkom glasovanja za mjesto nestalne članice Vijeća sigurnosti. I njih, i našu javnost uvjeravam da ćemo iskazano povjerenje znati opravdati i da ćemo se i u Vijeću sigurnosti potvrditi kao aktivna članica Ujedinjenih naroda, iskreno privržena ciljevima svjetske organizacije. To svakako uključuje i puno poštivanje svih institucija što su ih osnovali Ujedinjeni narodi, kao i strogo izvršavanje svih preuzetih međunarodnih obveza – u sklopu djelovanja svjetske organizacije, ali i izvan toga.

Drugim riječima: u Vijeću sigurnosti, Republika Hrvatska prezentirat će se, ali i dokazati kao odgovorna članica međunarodne zajednice koja zaslužuje povjerenje što joj je iskazano današnjim glasovanjem u Općoj skupštini.