17.10.2007.

Izjava predsjednika Republike u povodu raspisivanja izbora

 

Tradicija je, ali i dužnost Predsjednika Republike da vam se obrati u povodu raspisivanja parlamentarnih izbora. Došlo je, dakle, vrijeme da vama, građankama i građanima Republike Hrvatske kažem nekoliko riječi tim povodom. Ono osnovno znate: na biračka ćete mjesta izaći u nedjelju, 25. studenoga, dakle za malo više od mjesec dana.

Neću trošiti vrijeme na druge tehničke pojedinosti, o tome će vas obavještavati mediji. Želim, međutim, zadržati vašu pozornost sljedećih nekoliko minuta, da bih s vama podijelio svoja razmišljanja uoči izbora za Sabor.

Ja vam, naravno, ne smijem savjetovati za koga da se opredjeljujete. I neću! Ali, ja vam moram reći kakvu Hrvatsku svi zajedno zaslužujemo, a na vama je da procijenite koja je od stranaka sposobna takvu budućnost ponuditi.

Ja, isto tako, ne smijem ocjenjivati pojedine stranke ili njihove čelnike. I neću! Ali moram vam reći kakva politika nije prihvatljiva ni ujedinjenoj Europi, ni međunarodnoj zajednici. A vi ćete sami ocijeniti tko nudi politiku što vodi u izolaciju, a tko onu koja otvara vrata Europe i svijeta.

U svakome slučaju postoji nešto, što vam smijem, želim i moram reći, a to je ovo: u nedjelju, 25. studenoga, izađite na biračka mjesta.

Iskoristite svoje pravo glasa.

Odlučite sami o tome, tko će i na temelju kakve politike preuzeti kormilo hrvatske vlade u naredne četiri godine. Nemojte tu odluku eventualnim neizlaskom na izbore prepustiti drugima.

Propuštena šansa ne može se nadoknaditi.

Hrvatska treba i zaslužuje vlast i vladu koja će gledati prema naprijed, koja ni u kojem aspektu neće biti zarobljenikom prošlosti, mada će iz te prošlosti učiti, koja se neće bojati istine ni o onome što je bilo, ni o onome što jest, koju će – napokon - zanimati razvojni planovi, smanjivanje nezaposlenosti, smanjivanje zaduženosti i povećavanje proizvodnje, ukratko: dobrobit Hrvatske i svih njezinih građana.

Govorim o vladi koja vas neće uvjeravati da živite dobro i sve bolje, nego koja će djelovati tako da ćete iz dana u dan doista osjećati da se vaš životni standard popravlja.

Hrvatska treba i zaslužuje vlast i vladu koja će, bez ikakvih zadrški, bez fige u džepu i bez namjere da se sakriva iza praznih fraza, dosljedno voditi dalje na putu prema Euro-atlantskim integracijama. Mi trebamo obje, i Atlantski savez, i Europsku uniju, jer trebamo i jamstvo vlastite sigurnosti i budućnost u zajedništvu zasnovanome na vrijednostima što su zajedničke demokratskim zemljama.

Hrvatska treba i zaslužuje vlast i vladu koja će htjeti i znati uspostaviti ravnotežu između užih, nacionalnih interesa i širih, europskih i svjetskih potreba i interesa; i to na način da ne upadnemo u nacionalnu isključivost, ali i da ne dovedemo u pitanje ono što doista jesu naši, hrvatski interesi.

Da bismo bili vjerodostojan partner Europi i svijetu, mi trebamo vladu koja neće ostavljati ni najmanjeg prostora za sumnju o svojoj čvrstoj opredijeljenosti za suradnju sa svima koji takvu suradnju žele s nama – razumije se samo po sebi, na osnovama pune ravnopravnosti i uzajamnog zadovoljavanja interesa.

Da bismo se uklopili u svijet koji je shvatio kako nema napretka država, bez napretka građana-pojedinaca, mi trebamo vladu koja će cijeniti i vrednovati rad – onaj prošli, kao i ovaj sadašnji. Trebamo vladu koja će shvatiti, prihvatiti i provesti da je rad osnovno mjerilo vrijednosti i uspješnosti. To podrazumijeva i da trebamo vladu koja će istinski voditi borbu protiv kriminala i korupcije.

A da bismo imali vladu koja će u najvećoj mogućoj mjeri zadovoljiti istinske potrebe građana Republike Hrvatske, mi moramo imati Sabor u kojemu će sjediti predstavnici stranaka nedvojbeno privrženih pravnoj državi i vladavini prava, poštivanju različitosti i toleranciji prema onima koji su na bilo kojoj osnovi različiti – bilo na osnovi rase, ili nacije, bilo vjere ili svjetonazora. Trebamo prosvijetljene, a ne zaslijepljene saborske zastupnike. Trebamo zastupnike i dužnosnike koji neće biti podobni, nego sposobni!

Da bismo pak imali budućnost, mi trebamo Sabor u kojemu će biti zastupljene stranke koje će davati, umjesto da uzimaju, koje će biti spremne boriti se za pravdu i pravičnost, a ne za privilegije, koje će – u krajnjoj liniji - na umu imati jedan, jedini cilj: razvoj i napredak Hrvatske – ni na čiju štetu, ali na njezinu korist; ni protiv koga, ali zajedno s drugima, u prvome redu s našim susjedima.

Danas, kada su raspisani izbori za Hrvatski sabor, smatrao sam svojom dužnošću da vam sve ovo kažem. Ne da bih vas upućivao, nego da vas dodatno motiviram da izađete na izbore i da izaberete stranke i ljude koji ne samo da mogu, nego se i usuđuju ići naprijed; stranke i ljude koji ne samo da znaju, nego se ne boje svoje znanje staviti u službu zajednice.

Hrvatska je naša. Nitko nam je nije poklonio, niti će nam je bilo tko uzeti. Ali naše Hrvatske ne može biti izvan Europe i svijeta.

A o tome, kakva će biti naša Hrvatska, odlućit ćete vi – svojim glasovima – u nedjelju, 25. studenoga ove godine. Kada budete odlučivali, mislite na svoju budućnost i na budućnost svoje djece.

U tome ćete slučaju odlučiti ispravno.

Hvala, i ne zaboravite izaći na izbore!