17.12.2004.

Izjava predsjednika Republike u povodu dobivanja datuma početka pregovora

Pozdravljam odluku sastanka va vrhu zemalja članica Europske unije kojom je utvrđen datum početka pregovora o punom članstvu Republike Hrvatske u Uniji.
Time je, u ovome trenutku, okrunjen proces što je započet poslije izbora godine 2000., kada je Hrvatska nepovratno stala na put pridruživanja ujedinjenoj Europi.
Vezivanje datuma početka pregovora s ispunjavanjem određenih preuzetih međunarodnih obveza nije nešto, što bi nas trebalo - bilo iznenaditi, bilo obeshrabriti.
Od svih se zemalja prilikom početka pregovora, a osobito prilikom primanja u Europsku uniju, tražilo da udovolje određenim kriterijima i da ispune propisane standarde. Hrvatska tu nije nikakva iznimka, niti je bilo ikakvih razloga da vjerujemo kako bismo mi mogli biti tretirani na drugačiji način od ostalih.
Uvijek sam se odlučno i dosljedno zauzimao za to da Republika Hrvatska zauzme svoje mjesto u europskoj obitelji država i naroda, uvjeren da naša domovina ima i može imati samo jednu budućnost – onu europsku.
Uvijek sam, također, bio dosljedni pobornik ispunjavanja svih naših preuzetih obveza i uklanjanja svih hipoteka nedavnih ratova, kako bismo na europskoj sceni mogli zauzeti svoje mjesto, neopterećeni ostacima prošlosti, kao prihvaćen i pouzdan partner i saveznik.
O nama u prvome redu ovisi koliko će dugo trajati pregovori s EU i kako će završiti.
Očekujemo razumijevanje i pomoć i naših susjeda, i svih članica Unije na putu koji ni do danas nije bio jednostavan, a neće to biti ni sutra.
Uvjeren sam da naši građani neće nasjesti praznoj i jeftinoj retorici tzv. euroskeptika, zapravo zagovornika povratka u izolaciju, i da će shvatiti kako je naše članstvo u Europskoj uniji prije svega u našem vlastitom interesu.