18.06.2004. - Zagreb

Izjava Predsjednika Republike u povodu dobivanja kandidature za članstvo u EU

 

Za svakoga kome je stalo do budućnosti Hrvatske, za svakoga tko želi da Hrvatska svoju budućnost ostvaruje u sklopu ujedinjene Europe, danas je povijesni dan. Danas smo napravili još jedan, nezaobilazan i važan korak na putu prema članstvu u Europskoj uniji. Od danas naša je zemlja i službeno kandidat za članstvo u obitelji europskih država koje su odlučile, čuvajući svoje nacionalne posebnosti, graditi zajedničko sutra.

 

Članstvo u Europskoj uniji najvažniji je strategijski cilj Republike Hrvatske.

 

Ne ove, ili one vlade.

 

Ne ove, ili one stranke, nego Republike Hrvatske i svih njezinih građana.

 

Priznanje što smo ga danas dobili nesumnjivo je priznanje na svemu što je do sada urađeno, kako bismo ujedinjenoj Europi postali prihvatljivima.

 

Smatram kako bi bilo krajnje neprimjereno da sada bilo tko počne licitirati na temu svojih zasluga za približavanje Uniji. Moje je mišljenje da je dužnost svakoga tko to može, da radi – predano i dosljedno – na tome da Hrvatska što brže prihvati sve evropske standarde i da postane suvremena evropska država.

Što se mene tiče, tako sam se ponašao od početka mojega predsjedničkog mandata, a tako ću se ponašati i u budućnosti. 

 

Rekao sam da je dobivanje statusa zemlje – kandidata veliko priznanje. Doista je tako. No, to nam ne daje razloga da se prepustimo samozadovoljstvu, a još manje bilo kakvoj euforiji. Osim što je priznanje, to je – naime – i velika obveza.

 

Kao zemlja – kandidat Hrvatska će morati poduzeti još niz mjera, povući još niz poteza. Ni do sada ono što smo radili da bismo se približili Europi nije uvijek bilo lako. Trebalo je lomiti otpore onih koji ne razumiju, a još više onih koji ne žele razumjeti. Trebalo je imati i odlučnosti, i dalekovidnosti, a povrh svega – trebalo je shvatiti kako je članstvo u Europskoj uniji naš nacionalni interes i naš nacionalni prioritet.

 

Ono što je pred nama neće biti lakše od onoga što smo već učinili.

 

Stoga pozivam sve relevantne političke i društvene čimbenike da se ponašaju krajnje odgovorno i da za volju jeftinog stjecanja dnevno-političkih poena ne učine ništa, čime bi mogli ugroziti naše izglede za što brže priključivanje ujedinjenoj Europi.

 

Kada to govorim, imam u vidu neke nedavne rasprave u Saboru koje su na trenutke zaista bile nedostojne i koje su pokazale zaprepašćujući stupanj pomanjkanja svijesti o tome što znači biti članom jedne zajednice, što znači surađivati, što znači dogovarati se.

 

Pred nama je vrijeme u kojemu moramo naučiti da biti članom obitelji država ne znači izgubiti svoju državnost, ali znači ponašati se u duhu zajedničkih vrijednosti i promicanja zajedničkih interesa. Pred nama je vrijeme u kojemu moramo ubrzano učiti i još brže pripremati se. Europska unija može nam donijeti mnogo dobroga, ali ništa nam neće «pasti s neba». Moramo raditi i moramo zaraditi. No, uvjeti u kojima ćemo raditi – bit će bolji.

 

Članstvo u Europskoj uniji kojemu smo od danas još korak bliži, traži od nas da se dalje mijenjamo i prilagođavamo – da jačamo demokraciju i vladavinu prava, da izgrađujemo gospodarstvo na tržišnim osnovama i da promičemo osobna prava svih naših građana .

 

I nemojte nasjedati: nitko na nas ne pravi pritisak, da bismo se tako ponašali. Mi smo ti koji žele ući u Europsku uniju i sve što radimo da bismo to postigli, radimo zbog sebe. Ponavljam: radimo to zbog sebe.

 

Svjesni smo obveza što smo ih preuzeli.

 

Ispunit ćemo ih.

 

Postat ćemo u svakome segmentu država kojoj se može vjerovati i s kojom će se željeti surađivati. To je u najboljem interesu naše generacije i generacija koje dolaze. Ne smijemo iznevjeriti ni njih, naše potomke, ali ni one koji su svoje živote ugradili u samostalnu hrvatsku državu.

 

I nećemo ih iznevjeriti!

                       

Hvala!