19.06.2008.

Izjava predsjednika Republike u povodu svjetskog dana izbjeglica

 

Dvadeseti lipnja u svijetu se obilježava kao Svjetski dan izbjeglica. Republika Hrvatska ima osobite razloge da se u povodu toga dana sjeti svega onoga što se događalo u njezinoj nedavnoj prošlosti, kao i onoga što još treba učiniti da bismo uklonili posljedice te prošlosti. Ratovi u kojima se raspala jugoslavenska federacija bili su praćeni etničkih čišćenjem i nemilosrdnim progonom i protjerivanjem stanovnika na nacionalnoj osnovi. Mada ni u jednom trenutku nema nikakve dvojbe o tome tko je rat započeo i na kome leži najveća odgovornost, žalosna je činjenica da je etničkog čišćenja i protjerivanja bilo na svim stranama.

U procesu pristupanja Europskoj uniji i prihvaćanja europskih standarda i kriterija naša je dužnost, u prvom redu zbog nas samih i života u miru i sigurnosti svih naših građana, da omogućimo povratak svih izbjeglih i prognanih koji to žele, te da se borimo za povratak onih pripadnika hrvatskog naroda koji su bili žrtve rata, u susjednoj Bosni i Hercegovini.

Širom svijeta milijuni ljudi bili su prisiljeni napustiti svoja prebivališta. Radeći predano u sklopu Ujedinjenih naroda i drugih međunarodnih institucija Republika Hrvatska će i dalje dosljedno zastupati stanovište kako treba stvoriti uvjete u kojima će se svi izbjegli i prognani, bez obzira na zemlju porijekla, rasu, naciju ili vjeru moći vratiti u mjesta koja su morali napustiti.

Svjetski dan izbjeglica prigoda je da upozorimo na tešku sudbinu izbjeglica širom svijeta i da pozovemo na širenje duha tolerancije i suosjećanja prema ljudima u nevolji.