20.06.2009.

Izjava predsjednika Mesića nakon razgovora s predsjednikom NR Kine

 

Gospođe i gospodo,

Upravo smo završili razgovore s predsjednikom Narodne Republike Kine i njegovim suradnicima. Razgovarali smo u atmosferi prijateljstva, otvorenosti i partnerstva koja obilježava i odnose između dviju zemalja.
Predsjedniku Hu Jintaou izrazio sam zahvalnost što je odlukom da posjeti Republiku Hrvatsku, sedam godina nakon što sam ja službeno posjetio Narodnu Republiku Kinu, pokazao koliko značenje pridaje odnosima naših dviju zemalja.
Ti su odnosi prijateljski i dobri, razvijaju se uzlaznom linijom, no – naravno – mnogo toga još možemo napraviti, na objema stranama, kako bi oni bili bolji i razvijeniji. To se osobito odnosi na gospodarsku suradnju, a velika skupina kineskih gospodarstvenika koja je s Predsjednikom doputovala u Zagreb i sudjelovala na hrvatsko-kineskom gospodarskom forumu najbolji je pokazatelj važnosti što je i kineska strana pridaje toj komponenti naših odnosa.
Ponovit ću u tome kontekstu nešto, što sam mnogo puta do sada rekao: Hrvatska ne može na gospodarskome planu biti partner Kini, ali itekako može nekome od kineskih velikih gradova, ili čak i nekoj pokrajini. Tu ima još mnogo neiskorištenih mogućnosti, a neiskorištene su dobrim dijelom zato, što na našoj strani nedostaje ambicije i ustrajnosti u sondiranju kineskoga tržišta.
S druge strane, mi ćemo pozdraviti investicije iz Narodne Republike Kine u Hrvatsku - tamo gdje obostrano utvrdimo interes i šanse za njih. Pravni okvir za suradnju dviju zemalja proširili smo danas potpisivanjem još jednoga međudržavnoga sporazuma – upravo iz sfere gospodarstva, što svakako pozdravljam.
Razmotrili smo i političku komponentu bilateralne suradnje, pri čemu sam naglasio kako je Hrvatska dosljedna u politici „jedne Kine“, te kako je ta politika temelj na kojemu smo gradili do sada i na kojemu ćemo graditi i dalje.
Razumije se samo po sebi da smo se dotakli i stanja u svijetu. Govorili smo o globalnoj gospodarskoj krizi, o potrebi postojanja multipolarnoga svijeta, o tome kako je nužno da se u pitanju razvoja stvari napokon počnu iz korijena mijenjati, ali i o tome kako je nužno graditi ravnopravne odnose i poštivati sve ono što svaka zemlja kao svoju specifičnost unosi u današnji sve bolje uzajamno povezani, ali i međusobno ovisni svijet.
Konstatirali smo da treba još bolje iskoristiti mogućnosti suradnje u sklopu Ujedinjenih naroda kojima obje zemlje izražavaju čvrstu podršku.
Sa zadovoljstvom mogu konstatirati da smo ustanovili veliku bliskost, odnosno podudarnost gledišta o svim ključnim pitanjima o kojima smo razgovarali.
Iskoristio sam priliku da kineskoga predsjednika upoznam i sa stanjem u regiji, pri čemu sam naglasio čvrstu privrženost Republike Hrvatske regionalnoj suradnji i trajnoj stabilizaciji prilika na jugoistoku Evrope. Posebno sam naglasio kako ne tako daleki ulazak Republike Hrvatske u Evropsku uniju neće apsolutno ništa promijeniti na činjenici da mi – u sklopu naše vanjske politike – težimo što boljim i tješnjim odnosima i sa zemljama s drugih kontinenata.
Iznimno sam zadovoljan održanim razgovorima, žao mi je što je boravak kineskoga predsjednika u Hrvatskoj tako kratak, ali želim da i preostali sati njegovoga posjeta Hrvatskoj proteknu konstruktivno i ugodno.
Hvala!