27.05.2004. - Mamaia, Rumunjska

Zajednička izjava predsjednika RH, predsjednika SCG i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

 

Rumunjska-Mamaia, 27. svibnja 2004. godine

 

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Sulejman Tihić, Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić i predsjednik Srbije i Crne Gore Svetozar Marović sastali su se u Mamai, 27. svibnja 204. godine u okviru 11. Summita Srednjoeuropskih država.

Na zajedničkom trilateralnom sastanku razmatrani su odnosi Bosne i Hercegovine, Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore, stanje u jugoistočnoj Europi te procesi europskih integracija.

U cilju razvitka demokratskih procesa i gospodarskog razvoja te u interesu oživljavanja europskih procesa u cijeloj regiji, istaknuto je slijedeće:

·        Pozdravlja se proces proširenja Europske unije na deset novih država. Tri države izražavaju privrženost europskim vrijednostima te su zainteresirane da proces europskog ujedinjenja obuhvati cijelo područje jugoistočne Europe. Pozdravlja se napredak Hrvatske na tom putu koji jača europske perspektive svim državama u regiji te se podržava razmjena iskustva Hrvatske na europskom putu s ostalim državama jugoistočne Europe.

·        Tri države zalagat će se za jačanje dobrosusjedske i prekogranične suradnje, poštivajući temeljno načelo nemijenjanja granica. Republika Hrvatska i Srbija i Crna Gora podržavaju jačanje središnjih državnih institucija Bosne i Hercegovine sukladno Ustavu BiH.

·        Bosna i Hercegovina, Republika Hrvatska i Srbija i Crna Gora zalažu se za neometano pravo na povratak izbjeglica i prognanika te povrata njihove imovine. Očekuje se da lokalne razine vlasti u tom pogledu surađuju sa središnjim državnim institucijama. U cilju konačnog rješenja pitanja povratka prognanika i izbjeglica, tri su države zainteresirane da poticajnim, gospodarskim instrumentima omoguće privlačenje stranih ulaganja u područja povratka, a pozivaju i međunarodnu zajednicu da financijski pomognu ovaj proces.

·        Tri se države zalažu da se poduzmu sve mjere za konačno rješavanje sudbine nestalih osoba.

·        Kolektivna mržnja i kolektivno optuživanje može i mora biti zaustavljeno individualnim procesuiranjem ratnih zločina. U tom pogledu tri države ističu važnost provedbe međunarodnih obaveza o suradnji svake države s Tribunalom, u Hagu ali i odgovornost pravosudnih sustava u svakoj zemlji pojedinačno.

·        Nacionalna i manjinska prava moraju biti usklađena s europskim zakonodavstvom i temeljnim međunarodnim mehanizmima. Posebno se pozivaju lokalne vlasti na odgovornost i primjenu standarda manjinske zaštite.

·        Sve tri države podržavaju sve razvijeniju regionalnu suradnju u jugoistočnoj Europi, ali i provedbu preuzetih europskih i međunarodnih obaveza u svakoj državi pojedinačno. Posebna važnost pridaje se zajedničkoj suradnji u borbi protiv organiziranog kriminala, prometa drogom, ilegalnog prometa ljudi i roba te međunarodnog terorizma.

·        Tri države pozdravljaju mjere koje potiču i olakšavaju gospodarsku suradnju te pozivaju na povezivanje zainteresiranih gospodarskih partnera u zajedničkim nastupima na trećim tržištima.

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine te predsjednici Republike Hrvatske i Srbije i Crne Gore zalažu se i pozivaju Vlade i njezina tijela u sve tri države na rješavanje i provedbu naznačenih područja suradnje.