29.04.2004.

Izjava predsjednika Mesića u povodu proširenja EU

 

Predstojeće povijesno proširenje Europske unije događaj je koji mijenja lice Europe, a i lice svijeta. Ujedno to je događaj od velikog značenja i za one zemlje, poput Hrvatske, koje su na putu uključivanja u EU. Ujedinjavanje Europe milenijski je pothvat, iz kojega ni jedna evropska zemlja niti može, niti smije biti izuzeta. Životni je interes naše zemlje da uđe u Europsku uniju, ali je i interes Europske unije da primi Hrvatsku u svoje redove. Ključni je zadatak, a ujedno i odgovornost hrvatske vlade da stvori uvjete u kojima će biti moguće ostvariti priključivanje Hrvatske ujedinjenoj Europi.
Na našem putu u Europu, od podnošenja kandidature, do dobivanja tzv. avisa, pozitivnog mišljenja Europske komisije, već su postignuti značajni uspjesi. No, nema mjesta samozadovoljstvu. Iza nas tek je dio puta kojim smo krenuli, a pred nama još stoje veliki zadaci i ne mali izazovi.
Svjedoci smo mijenjanja Europe, a i našeg neposrednog okruženja. Europska je unija došla do naše granice. Želimo, a to je i naš interes, da razdoblje u kojemu će EU završavati pred našim vratima traje što kraće. Da bismo od ujedinjene Europe mogli imati koristi, mi se za nju moramo pripremiti. A da bismo se kvalificirali za njezinoga člana, neće više biti dovoljno da samo evropski govorimo. Europski se moramo i ponašati. Očekujem od hrvatske vlade da pokrene sveobuhvatni program pripremanja zemlje za članstvo u Europskoj uniji. Mi ni u jednome trenutku ničime ne smijemo biti ni iznenađeni, ni zatečeni. Očekujem da bude pokrenut program informiranja koji će doslovno svakome građaninu objasniti što znači ulazak u Europsku uniju, što on time dobiva, ali i što se od njega očekuje. Očekujem, napokon, da na našoj političkoj sceni prestane jalovo licitiranje oko toga kada će nas Europska unija primiti. Naš je posao, u prvome redu posao vlade, ali ne i samo nje, da učinimo sve kako bismo u godini 2007-oj bili potpuno spremni za ulazak u ujedinjenu Europu. Koncentrirajmo se na to! U isto vrijeme suprotstavimo se odlučno svima koji bi mogli pokušati, bez obzira pod kakvim izlikama, usporiti ili spriječiti naš put u Europu.
Što se mene tiče, uvijek sam se bez ikakvih rezervi zauzimao za uključivanje Hrvatske u Europsku uniju. Zagovarao sam Hrvatsku kao demokratsku, tolerantnu, otvorenu i pravnu državu, jer samo takva Hrvatska može ući u Europu. Podržavao sam i promicao poštivanje ljudskih prava, pozitivan odnos prema manjinama, kažnjavanje ratnih zločinaca bez obzira na njihovu naciju ili vjeru, poštivanje antifašističkih temelja našega društva, razvijanje regionalne suradnje i odlučnu borbu protiv novovjekog zla – međunarodnog terorizma. Tako ću se ponašati i u buduće.
Ujedinjena Europa nije samo naša želja, nego i naša sudbina. Jedina bi alternativa bila izolacija, a to bi za Hrvatsku bilo kobno. Pred svima nama stoji veliki zadatak. Uvjeren sam da ćemo, zajedno, pokazati kako smo mu dorasli.
Onime što radimo danas, određujemo kako će našoj djeci biti sutra, a našoj unučadi prekosutra, ukratko: određujemo budućnost ove zemlje.»

Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić