Astana, 25. – 27.04.2015.

Susret predsjednika S. Mesića i predsjednika Kazahstana N. Nazarbajeva

26. travnja 2015. u Kazahstanu su održani prijevremeni predsjednički izbori na kojima je uvjerljivo pobijedio dosadašnji predsjednik Nursultan Nazarbajev. Bivši predsjednik RH Stjepan Mesić pozvan je da bude međunarodni promatrač iz Hrvatske na ovim izborima. Kao promatrač na izborima, u svojstvu predstavnika Svjetske akademije za umjetnost i znanost sudjelovao je i hrvatski akademik Ivo Šlaus. Za vrijeme svog dvodnevnog boravka u Astani bivši predsjednik Mesić posjetio je predstavništvo teritorijalne izborne komisije „Esil“, gdje je bio upoznat kako sa izbornim sustavom u Kazahstanu tako i sa nekim lokalnim običajima na dan održavanja izbora. Tako primjerice poklone na biračkim mjestima prima prvi glasač, onaj tko prvi puta glasa te ratni veterani. Na ovim izborima bilo je troje kandidata, uz trenutnog predsjednika Nazarbajeva to su bili vođa Komunističke partije T. Sidikov te predsjednik Federacije Nacionalnih Sindikata A. Kusainov. Izborni dan je protekao u svečanom raspoloženju, glasači su ispred biračkih mjesta stajali u redovima, svirala je glazba u živo, dolazile su obitelji s malom djecom. Bivši predsjednik Mesić i akademik Šlaus posjetili su niz birališta u Astani te su prisustvovali i samom prebrojavanju glasova. Bivši je predsjednik, na briefingu za novinare kazao da su izbori stvorili atmosferu nacionalnog praznika, što znači da Kazahstanci imaju osjećaj državnosti. Pozdravio je visoki odaziv birača, dobru organizaciju, proceduru i samu tajnost glasovanja i kazao da su izbori prošli na visokoj demokratskoj razini.

Na jednom od izbornih mjesta bivši predsjednik Mesić kratko je razgovarao sa predsjedničkim kandidatom Nazarbajevim koji je izrazio zadovoljstvom susretom i prisutnošću na izborima promatrača iz RH, a posebno g. Mesića.

Po završetku izbora izborne statistike su pokazale da je izlaznost na izborima bila nešto više od 95%, te da je predsjednički kandidat Nazarbajev osvojio 97,7% glasova. Na izbore je došlo ukupno 858 promatrača iz 19 zemalja, a promatrači nisu zabilježili veće nepravilnosti.