Bihać, 11.09.2013.

Dodjela bijele zastave Nacionalnom parku Una

 

U prisustvu predstavnika općinske, kantonalne i federalne vlasti, te bivšeg predsjednika Hrvatske Stjepana Mesića, član Upravnog odbora Udruge GUWAA i počasnog građanina grada Bihaća 11.09.2013.  na Štrbačkom buku održana je svečanost dodjele bijele zastave koja simbolizira čistoću oceana, mora, rijeka i jezera. 

Bijelu zastavu za čistoću rijeke Une NP „Una“ je uručio svjetski rekorder u ronjenju na dah Kristijan Curavić u okviru Fondacije princa Alberta od Monaka. NP „Una“ prvi je u BIH, a treći u svijetu koji je dobio ovu nagradu. Prvo priznanje za čistoću podmorja dodijeljeno je Monacu u ruke princu Albertu, a drugo Solaris resortu u Šibeniku.

Udruženje Guawaa(Global Underwater Awareness Association), u okviru koje je i podijeljena ova zastava NP „Una“ , osnovao je svjetski rekorder u ronjenju na dah Kristijan Curavić. On godinama radi na podizanju ekološke svijesti kod građana te provodi brojne akcije čišćenja podmorja. Upravo je od toga i potekla inicijativa dodjele ove zastave koja će svim posjetiteljima jamčiti da je rijeka Una čista.