Govor na otvaranju 2. Svjetskih umjetničkih igara u Bratislavi

Poštovani uzvanici, umjetnici, organizatori i domaćini,

dragi prijatelji,

 

Posebna mi je čast otvoriti 2. Svjetske umjetničke igre. Razlog više za to je i taj što je ideja umjetničkih igara krenula iz moje zemlje, na što sam ponosan, a i glavni ured cijele organizacije se nalazi u Hrvatskoj.

Također mi je drago što se ove Igre održavaju u Slovačkoj s kojom nas povezuje povijesno prijateljstvo.

I na ovim Igrama, kao i na prošlim, koje su se 2013 održale u Hrvatskoj, prisutni su umjetnici iz mnogo zemalja, sa svih kontinenata.

 

 

Dokaz je to da je umjetnost univerzalan jezik, koji povezuje narode, bez obzira na njihovu etničku ili rasnu pripadnost, ili političko opredjeljenje. To je upravo ono što i stoji u preambuli osnivača Svjetskih umjetničkih igara.

Kroz povijest su umjetnost i umjetnici bili odraz stanja u pojedinim društvima i državama, a ova inicijativa stvaranja zajedništva među njima vodi u smjeru poboljšanja odnosa među narodima kao i afirmaciji umjetnosti. 

Nadam se da ćete u svojoj plemenitoj nakani i želji za uspostavom zajedništva uspjeti.

S moje strane želim pružiti punu podršku organizaciji Svjetske umjetničke igre, i založiti ću se da pridobijem podršku i drugih bivših predsjednika država. Želja mi je uključiti ih u Počasni odbor Organizacije, kako bi svojim imenom i statusom, i oni pridonijeli širenju ideje i misije WAG-a.

Vidim da je već sada uključeno više od 60 zemalja, sa svojim nacionalnim odborima, a vjerujem da će se s vremenom uključiti i druge zemlje.

Do idućih Igara 2017 godine, na organizatorima i na vama, predsjednicima i članovima nacionalnih odbora, je da na tome poradite, i da se u još većem broju vidimo u Sjedinjenim Američkim Državama 2017.g., u San Diegu.

Svjetskim umjetničkim igrama organizacijski uzor je Sportska olimpijska organizacija.

Kao što znamo, i ona je počela skromno, jer je na prvoj sportskoj Olimpijadi sudjelovalo samo 12 zemalja, u 6 sportskih disciplina.

Ova organizacija je već na Prvim Igrama okupila umjetnike iz više zemalja, koji su se predstavili u više umjetničkih disciplina, a kontinuitet se potvrđuje i na Igrama u Bratislavi. Dodatno, na ovim Igrama primjećujem da će biti i niz predavača, što donosi posebnu kvalitetu, jer djelomično zadire i u područje znanosti i teorije umjetnosti.

Novost na ovim Igrama je i dodjela nagrada, odnosno medalja za pojedine umjetničke kategorije, nagrada za životno djelo, te dodjela zahvala nacionalnim odborima koji su se svojim radom posebno istaknuli. To vidim kao dokaz jačanja organizacije kojoj želim da u buduće bude još veća, sa još više članova i da svojim radom afirmira i umjetnika pojedinca i umjetnost u cjelini.

Želim vam uspjeh na Igrama, i ovime proglašavam da su 2. Svjetske Umjetničke Igre, u Bratislavi, otvorene!