Kazahstan, 20.-25.05.2014.

Posjeta bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića Kazahstanu

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, boravio je u  Kazahstanu od 20.-25.06.2014. godine u Baku gdje je održan  VII. Ekonomski forum u Astani, uz sudjelovanje 10.000 sudionika iz 150 zemalja. Forum se održava od 2008. godine i postao je prestižnim međunarodnim događanjem, koje okuplja predstavnike vlada i svjetske lidere, ekonomske stručnjake, gospodarstvenike i diplomate na temu najznačajnijih suvremenih ekonomskih i socijalnih izazova. 

 

U okviru Foruma održana je i druga po redu Antikrizna konferencija uz podršku UN-a na temu „70 godina Bretton-woodskih sporazuma - Vraćanje povjerenja u globalni financijski sustav“, kao i preko 40 tematskih događanja, među kojima su posebnu pozornost privukli investicijski forum „Astana Invest“, zatim konferencija „EXPO-2017 – energija za održivi razvoj“, konferencija „Transeurazija-2014 – nasljeđe i obnova Velikog puta svile“ te brojna druga.

 

U radu Foruma je sudjelovao i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, koji je imao izlaganje na panelu: „Dijalog lidera: međunarodna suradnja u multipolarnom svijetu“, na kojemu su sudjelovali i premijer Kazahstana Karim Masimov, bivši predsjednik Europske komisije Romano Prodi,  bivši britanski premijer Tony Blair, i dr.  

 

Tijekom radnog ručka za visoke uzvanike predsjednik Mesić je razgovarao s predsjednikom Nazarbajevom te s ministrom vanjskih poslova Erlanom Idrisovim, a kasnije je imao i odvojeni sastanak s ministrom prometa Ženisom Kasymbekom, na temu mogućnosti unaprjeđenja gospodarske suradnje, u prvom redu na području brodogradnje te sudjelovanja hrvatskih tvrtki u projektima cestogradnje i razvoja željezničke infrastrukture u Kazahstanu, kao i uspostave direktnih zračnih linija.

 

Rad Foruma pratila je i voditeljica Ureda bivšeg predsjednika, predstavnica Veleposlanstva RH u Moskvi koje nerezidentno pokriva  Kazahstan te djelatnik Veleposlanstva Kazahstana u Zagrebu.

 

Posljednji dan boravka u Kazahstanu izaslanstvo je provelo u bivšem glavnom gradu i aktualnom poslovnom centru države Almatyju, gdje je domaćin izaslanstvu bio počasni konzul Jerkin Israilov, a uz potporu Slavenka Badure, poduzetnika koji već niz godina posluje u Kazahstanu.