Kina, Peking, 05.12.2021.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sudjelovao je na Konferenciji o suradnji i razvoju tradicionalne kineske medicine između Kine te zemalja srednje i istočne Europe 2021. godine “Jedan pojas jedan put, povezana srca".  18. Svjetski kongres tradicionalne kineske medicine (TCM) održao se 05. prosinca 2021. godine online, na centralnim lokacijama u Pekingu i Hong Kongu. Tema konferencije: Zajedno raspravljamo, zajedno gradimo, zajedno dijelimo – zajedno u promicanju tradicionalne kineske medicine u svrhu ljudskog zdravlja. Organizator: Svjetska federacija društava kineske medicine (World Federation of Chinese Medicine Societies) Pokrovitelji: Agencija za unapređenje suradnje između Kine te zemalja srednje i istočne Europe u sklopu Ministarstva vanjskih poslova NR Kine, Kineska državna uprava za tradicionalnu kinesku medicinu. Predsjednik Mesić je održao govor na svečanom otvaranju, donosimo govor u cijelosti.

 

Ja sam Stjepan Mesić, predsjednik Republike Hrvatske od 2000-2010.

Izuzetno sam počašćen na pozivu za sudjelovanje na ovoj konferenciji te mogućnosti da se preko video veze obratim svim sudionicima.

Prije svega, želio bih čestitati na organizaciji Konferencije o suradnji i razvoju tradicionalne kineske medicine između Kine te zemalja srednje i istočne Europe 2021. godine. Želio bih uputiti srdačne čestitke svim prijateljima iz Kine te Europe koji su se odazvali na sudjelovanje u ovoj konferenciji.

Republika Hrvatska smještena je na ušću pojasa i puta u sklopu inicijative „Jedan pojas, jedan put“, te je jedna od najznačajnijih zemalja u sklopu mehanizma suradnje „17+1“ između Kine te zemalja Srednje i istočne Europe. Vlada Republike Hrvatske podržava inicijativu “Pojas i put” te je s kineskom vladom potpisala niz međudržavnih sporazuma o suradnji. I ovom prilikom pozivam sve kineske prijatelje da investiraju te započnu poslovanje u Republici Hrvatskoj.

Tradicionalna kineska medicina je jedan od najvećih poklona ljudima za očuvanje zdravlja.

Medicinska dostignuća Kine pridonijela su razvoju medicine u svijetu. Ali, jednako tako, tradicionalna kineska medicina danas pridonosi i razvoju međuljudskih i međukulturalnih veza. Iskreno se nadam kako će tradicionalna kineska medicina, u svojoj punini zaživjeti i u Hrvatskoj, pružiti zdravlje za sve ljude u Hrvatskoj i Europi, te u konačnici postati most i poveznica za promicanje prijateljstva između naroda Hrvatske i Kine.

Zaželio bih puni uspjeh ovoj konferenciji! Svim prijateljima želim puno zdravlja, sreće i veselja!