Ljubljana, 28.11.2016.

Kraljevsko visočanstvo Camilla Habsburg-Lothringen dana 01.12.2016. postala je direktorica za euro-mediteransku diplomaciju i interkulturna pitanja na Međunarodnom institutu za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES). Dokument o imenovanju na svečanoj ceremoniji u Ljubljani novoj direktorici uručio je počasni predsjednik IFIMES-a Stjepan Mesić, bivši predsjednik Republike Hrvatske u prisutnosti potpredsjednika Savjetodavnog odbora prof. dr. Ernesta Petriča i direktora instituta Bakhatyara Aljafa i dr. Zijada Bećirovića.

Počasni predsjednik instituta g. Mesić istakao je, da mu je iznimna čast što je imao priliku sudjelovati na jednoj ovakvoj ceremoniji, a posebno što je institut dobio pojačanje u osobi njenog visočanstva Habsburg-Lothringen, čiji će ugled, iskustva i entuzijazam dati će novi zamah u djelovanju IFIMES-a. Iznimna nam je čast, da će ona ubuduće biti sa nama. Potpredsjednik Savjetodavnog odbora dr. Petrič naglasio je važnost suradnje različitih aktera u izgradnji boljeg društva, jer okupljeni u ideji boljeg sutra možemo savladati i nadvladati mnogobrojne razlike među nama koje su samo prividne i okrenuti su rješavanju realnih problema i izazova.

Na kraju se na ukazanoj časti zahvalila novoimenovana direktorica Habsburg-Lothringen, koja je posebno istakla da joj je velika čast da se pridružila IFIMES-ovoj plemenitoj misiji u izgradnji boljeg svijeta. Istakla je značaj Euro-Mediterana, kao regije koja je jezgro civilizacija, a interkulturna suradnja je jedan od ključnih izazova modernog svijeta.