Pag, 20.06.2012.

Međunarodni festival čipke

 

Čipka je materijalizirana muzika i treba se diviti toj izuzetnoj rukotvorini. Sa zadovoljstvom sam prihvatio pokroviteljstvo međunarodnog festivala čipke i sa zadovoljstvom ću i dalje dolaziti u Pag. Dok sam prolazio Pagom svugdje sam vidio tragove bogate povijesti, ali Pag ima i budućnost, rekao je Mesić

 

Uz prigodnu svečanost koja je održana u atriju Kneževog dvora, u Pagu je otvoren 3. međunarodni festival čipke na kojem sudjeluju gradovi iz Njemačke, Poljske, Belgije, Austrije, Španjolske, Slovačke, Mađarske, Češke i Hrvatske. Hrvatsku predstavljaju Pag i Lepoglava. Festival su organizirali Turistička zajednica Paga i Udruga paških čipkarica „Frane Budak", a u organizaciji su pomogli Župni ured Pag, Mjesni odbor Pag, Udruženje obrtnika grada Paga i Centar za kulturu i informacije Pag. Festival se održava pod pokroviteljstvom bivšeg predsjednika RH Stjepana Mesića, Ministarstva kulture, Ministarstva turizma i Zadarske županije.

 

Na početku programa sve nazočne je pozdravio gradonačelnik Paga Ante Fabijanić te je rekao kako je Pag grad bogate prošlosti i višestoljetne tradicije.

 

- Čipka se u Pagu izrađuje pet stoljeća i ona je važan dio povijesti Paga. Ovo je prilika da se zahvalimo čipkaricama koje s ljubavlju danas šiju čipku, ali i da se zahvalimo pokoljenjima čipkarica koje su stoljećima prenosile tradiciju čipkarstva. Pag je grad čipke i zbog toga sam i donio odluku o organiziranju međunarodnog festivala čipke kako bi se svake godine predstavila paška čipka i čipka gradova iz raznih zemalja. Ova manifestacija je za Pag od velikog značenja i vjerujem da će postati tradicionalna, rekao je gradonačelnik Fabijanić.

 

Stjepan Mesić je naveo kako je čipka u Pagu dovedena do savršenstva.

 

- Čipka je materijalizirana muzika i treba se diviti toj izuzetnoj rukotvorini. Sa zadovoljstvom sam prihvatio pokroviteljstvo međunarodnog festivala čipke i sa zadovoljstvom ću i dalje dolaziti u Pag. Dok sam prolazio Pagom svugdje sam vidio tragove bogate povijesti, ali Pag ima i budućnost. Pag je probuđen i iskorištava svoje mogućnosti, rekao je Stjepan Mesić.

 

U programu svečanog otvaranja 3. međunarodnog festivala čipke sudjelovala je klapa „Peružini", članovi KUD-a „Družina" obučeni u narodnu nošnju Paga, grupa mladića i djevojaka koji sudjeluju u projektu „Pag-srednjovjekovni grad", a koji su bili obučeni u srednjovjekovne odore i Ivanka Benzia koja je pročitala svoju pjesmu o paškoj čipki. Čipke iz Njemačke, Poljske, Belgije, Austrije, Španjolske, Slovačke, Mađarske, Češke i iz Lepoglave izložene su u velikoj dvorani Kneževog dvora, a paška čipka je izložena u Galeriji paške čipke, Zbornoj crkvi Marijinog Uznesenja i u Benediktinskom samostanu Sv. Margarite.

 

Izvor: Zadarski list