Peking, 05.07.2023.

U NR Kina, Peking održana je konferencija “Kina i svijet: prema izgradnji zajednice sa zajedničkom budućnošću za čovječanstvo“ dana 05.07.2023.g. To je vizija Xi Jinpinga za izgradnju takvog  svjetskog poretka u kojem će države davati prednost interesima cijelog čovječanstva a ne interesima velikih sila, koju je Xi  predstavio prije deset godina s ciljem promicanja svjetskog mira, razvoja i multilaterlaizma. Sudionici su analizirali taj novi koncept svjetskog poretka u odnosu na sadašnje stanje u međunarodnim odnosima. Konferenciju je otvorio kineski političar u usponu Li Shulei, član Političkog biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Kine i  znanstvenik. Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić je govorio na svečanom otvorenju konferencije, prvi od brojnih uglednih stranih gostiju iz Japana, Egipta, Poljske i Velike Britanije.

Njegov govor imao je veliki odjek. Također je dao veliki intervju o stanju u svjetskoj politici i  bilateralnim odnosima za CGTN  emisiju ‘One on one’ s novinarkom za međunarodne odnose Wang Mengije.

U svom je govoru Mesić rekao: “Postoje riječi i fraze koje imaju posebno mjesto u globalnoj zapadnoj politici kao – „poredak temeljen na pravilima”, „sigurnosna zabrinutost”, „demokracije protiv autokracije” i one se neštedimice koriste za objašnjavanje trenutne situacije u međunarodnim odnosima. “Poredak temeljen na pravilima” ne uvažava stavove niti ispunjava zajednička očekivanja 2/3 zemalja koje čine međunarodnu zajednicu i zato imam vrlo mala očekivanja od takve vrste poretka. Ne može donijeti iskorak i utrti put stabilnijim i pravednijim odnosima između zemalja.” Podsjetio je da je bio posljednji predsjednik Jugoslavije te da zna što je rat i kako graditi mir. “Rekao sam tada i vjerujem sada da je sukob najveći neprijatelj ljudi, a suradnja njihov najbolji prijatelj. Ta putanja opasnih događaja u svijetu mora se promijeniti. Ali, nije moguće trajno obnoviti suradnju i mir unutar Europe ili smanjiti napetosti između SAD-a i Kine ako nove ideje o globalnom svjetskom poretku ne zamijene sadašnje koje su utemeljene na konceptu permanentnog strateškog natjecanja među glavnim silama koje uvijek izaziva ratove”, dodao je.

Sljedećeg dana bivši Predsjednik RH Stjepan Mesić susreo se globalno poznatim ekspertom Yuyan ZHANG, direktorom Instituta za svjetsku ekonomiju i politiku (IWEP) Kineske akademije društvenih znanosti (CASS) i njegovim suradnicima. Prof. Zhang autor je više knjiga  o međunarodnoj ekonomskoj politici i razvoju Kine. Savjetnik je za međunarodnu ekonomiju i financije Ministarstva vanjskih poslova Kine te Ministarstva trgovine Kine. Predsjednik   je Kineskog društva svjetske ekonomije i predsjednik Kineskog društva gospodarstava u nastajanju. Sastanak je bio neformalnog tipa, a razgovaralo  se o odnosima EU-a i Kine u kontekstu trenda de globalizacije te utjecaja geopolitike na odnose između EU i Kine.