Promocija knjige g. Nursultana Nazarbajeva, predsjednika Republike Kazakstan u Zagrebu

Govor predsjednika Mesića na promociji knjige

Uvaženi predstavnici veleposlanstva Kazahstana,

cijenjeni gosti i uzvanici,

gospođe i gospodo,

 

Jednako kao što sam rado prihvatio prijedlog da napišem predgovor za hrvatsko izdanje knjige „Kazahstanski put“ iz pera predsjednika te daleke, a prijateljske zemlje – Nursultana Nazarbajeva, tako sam spremno prihvatio i poziv na promociju te knjige.

 

Ono što Nursultan Nazarbajev piše o prvim koracima u samostalnost svoje zemlje, o uspostavljanju nužnih i nezaobilaznih službi i mehanizama, toliko potrebnih da bi jedna država mogla funkcionirati, svojevrsni je priručnik za put u neovisnost. No, neće nimalo škoditi da to pročitaju i oni koji su u nezavisnost već kročili, pa da vide što su napravili kako treba, što su propustili, a gdje su pogriješili.

 

Osobno, uvijek me impresionirao gospodarski program kazahstanskog predsjednika koji je osnova za impresivni napredak njegove zemlje u koji sam se mogao uvjeriti prilikom mojih boravaka u Kazahstanu. Ono što je u tome programu, tako mi se barem čini, najosnovnije, to je da je on promišljen, da je cjelovit i da je dugoročan. Ponekada imam dojam da su upravo te tri riječi: promišljenost, cjelovitost i dugoročnost nekima u Hrvatskoj potpuno nepoznate.

 

I njima preporučam lektiru knjige koju danas predstavljamo.

 

I još me nešto impresionira, a to je inzistiranje na znanju i naobrazbi. Obrazovani kadrovi osnova su svakoga razvoja, bez njih se jednostavno ne može, pogotovo danas u doba neslućeno brzog razvoja tehnike i tehnologije, ali i u doba kada će se kao sve urgentniji zadatak pred čovječanstvo postavljati ispravljanje pogrešaka, napravljenih u ime onoga što se smatralo napretkom.

 

Napokon, dojmio me se i sam naslov: kazahstanski put. On sugerira nešto o čemu sam još kao predsjednik Republike ne jednom govorio – da, naime, svaka zemlja ima pravo na svoj put. On, naravno, ne smije biti takav da šteti drugima, ali mora biti zasnovan na priznavanju i uzimanju u obzir specifičnosti pojedinih zemalja. Kako završavaju pokušaji da se drugima nametne model koji im je stran, mogli smo se ne jednom uvjeriti.

 

Drago mi je što se knjiga kazahstanskog predsjednika pojavljuje i na hrvatskom jeziku. Nadam se i želim da privuče pozornost što većeg broja zainteresiranih čitatelja, jer ona nudi odgovore na mnoga pitanja i pomaže razrješavanju mnogih dilema s kojima su bile suočene, ili se i dalje suočavaju zemlje što su tek relativno nedavno stekle nezavisnost.

 

Kazahstanski put pokazao se, prema svemu što o njemu znamo, vrijednim naše pozornosti i priznanja. Uvjeren sam da će svatko, tko pročita knjigu Nursultana Nazarbajeva doći do istoga zaključka.

 

Hvala!