Rijeka, 16.10.2013.

Svečanost otvaranja Centra za napredne studije

Centar za napredne studije jugoistočne Europe (CAS), koji će djelovati pri Sveučilištu u Rijeci, svečano je otvoren večeras u Rektoratu Sveučilišta konferencijom pod nazivom ''Novi izazovi za demokraciju - Kriza povjerenja i demokratskog legitimiteta u Europi''.

Centar za napredne studije omogućit će istraživanje na polju društveno-humanističkih znanosti i to povezivanjem regionalnih, europskih i svjetskih znanstvenih institucija i mladih znanstvenika.

Na svečanom otvorenju rektor Sveučilišta u Rijeci Pero Lučin ocijenio je da je CAS još jedan iskorak prema stvaranju istraživačkog sveučilišta visoke razine. Naveo je da živimo u razdoblju intenzivnih promjena, od promjena u tehnologijama, do promjena odnosa među ljudima te da je potrebno pronaći odgovore kako stvarati kvalitetno društvo uspješnih pojedinaca.

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović otvaranje centra vidi kao pokret protiv isključivosti a za istinske ljudske vrijednosti, mir i toleranciju. Novi standardi regionalne politike trebaju biti pomirba i suradnja.

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić je kazala da je ovaj Centar samo fizički u Rijeci, ali da je njegov utjecaj mnogo širi, u cijeloj Hrvatskoj i jugoistočnoj Europi. Nitko ne može zanemariti važnost jugoistoka Europe za stabilnost kontinenta uoči 100. godišnjice početka Prvog svjetskog rata, kazala je.

Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je zadovoljstvo time što će Centar djelovati u Rijeci. Naglasio je važnost ostvarenja cilja poticanja izvrsnosti i međunarodne suradnje u Centru.

Na konferenciji je bio i bivši predsjednik RH Stjepan Mesić koji je ovom prigodom naglasio da se proces europskog ujedinjavanja ne smije zaustaviti dok se ne uključe i preostale zemlje jugoistočne Europe. Zemlje na ovom području moraju biti suradnice i saveznice, unatoč konfliktima u prošlosti, naveo je Mesić.

Sudionike trodnevne konferencije i uzvanike pozdravili su, među ostalim, zamjenica primorsko-goranskog župana Marina Medarić, ministar obrazovanja, znanosti i tehnološkog razvoja Srbije Tomislav Jovanović, ministar znanosti Slovenije Jernej Pikalo i Dejan Jović, savjetnik predsjednika RH Ive Josipovića, pokrovitelja skupa.