Sarajevo, 13.-15.05.2015.

Konferenciju pod sloganom "Jedna regija - jedna ekonomija" po šesti put je organizirala Bosna Bank International (BBI), čije je sjedište u Sarajevu, a utemeljena je kapitalom iz islamskih zemalja. Forum je okupio nekoliko stotina dužnosnika, gospodarstvenika i investitora. Jedan od počasnih gostiju bio je bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić, koji je u glavnom govoru istakao kako su iracionalni napadi na ideju o regiji s jedinstvenim gospodarstvom. Mi na području bivše Jugoslavije živimo u jednoj regiji i od toga ne možemo pobjeći. Ono o čemu trebamo govoriti je kako zajedno nastupati na trećim tržištima", kazao je Mesić dodajući kako neki političari imaju problem jer u svojim glavama nisu završili ni Prvi ni Drugi svjetski rat.  Ima i onih koji su opterećeni posljednjim ratom. Njih pozivam da se okrenemo budućnosti radi onih koji žive ovdje i onih koji će živjeti ovdje poslije nas".  Založio se da se potisnu političke razlike i radi zajedno radi općeg boljitka jer, kako ističe, iscjepkana tržišta i gospodarstva teško mogu opstati u današnjem svijetu. Mesić drži kako su zemlje regije, pa tako i Hrvatska, neopravdano podcijenile značenje svih drugih tržišta osim zapadnih. "Ono što smo propustili je izgubljeno, a iz propuštenoga bi valjalo nešto naučiti, a to znači pustiti gospodarstvenike da rade sukladno zakonima tržišta, da traže i nalaze svoje interese, što će najprije postići bližom gospodarskom suradnjom u regiji", poručio je Mesić

Aktualni premijer Srbije Aleksandar Vučić je uz bivšeg hrvatskog predsjednika Mesića također jedan od glavnih govornika prvog dana foruma. "Prijedlog Srbije je uvijek bio da treba stvarati jedno povoljno poslovno okruženje za sve ljude u zemljama regije", poručio je premijer Srbije dodajući da se u Sarajevu "uvijek dobro osjeća". Predsjednik Islamske banke za razvoj (IDB) Ahmad Mohamad Ali kazao je na sarajevskom skupu kako ta novčarska kuća ima znatno veći interes promatrati regiju kao cjelinu i ulagati u nju kao takvu, nego na pojedinačna tržišta država koje se nalaze na zapadnom Balkanu. "Čvrsto vjerujemo da cijela regija jugoistočne Europe može jedinstveno funkcionirati", kazao je Ali najavivši financijsku potporu IDB-a infrastrukturnim projektima koji će jače povezati države regije.

Okupljanje političkih vođa i poslovnih ljudi te investitora u Sarajevu, kako je kazao predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, dokaz je spremnosti na jačanje regionalne suradnje."Samo zajedno možemo privući dovoljno pozornosti ozbiljnih investitora", kazao je Ivanić, uz ocjenu kako su djelatnosti poput poljoprivrede, turizma, obrazovanja i informatičke industrije neiskorišteni potencijali zajednički za cijeli jugoistok Europe.
Jedinstvena ocjena je sudionika međunarodne investicijske konferencije da države jugoistočne Europe svoje potencijale mogu puno bolje iskoristiti budu li investitorima nudile zajedničke projekte, a takva suradnja doprinijet će i trajnom učvršćenju mira i stabilnosti u regiji.