Sarajevo, 19.10.2013.

Deset godina od smrti Alije Izetbegovića

Prikazivanjem dokumentarnog filma o disoluciji Jugoslavije u kojem se kao akteri pojavljuju: Bakir Izetbegović, Mirko Pejanović, Stjepan Mesić, Milan Kučan i drugi, pred velikim brojem prisutnih građana,  čelnika i članova izvršne i zakonodavne vlasti Brčko Distrikta iz reda SDA i S BiH, u Islahijetu Brčko, mr. Mustafa Gobeljić je u spontanom kazivanju uz isječke iz štampe podsjetio na montirani proces u Sarajevu 1983. godine, u kojem je Alija Izetbegović, skupa sa još desetak uglednih BH- intelektualaca Muslimana, danas Bošnjaka, osuđen na dugogodišnju robiju. 

O liku i djelu Alije Izetbegovića govorio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, podsjećajući na tešku poziciju u kojoj se prvi predsjednik RBiH našao početkom devedesetih godina prošloga stoljeća, te njegovih nastojanja da se stanje u bivšoj Jugoslaviji riješi mirnim putem, dijalogom i dogovorom."Alija Izetbegović imao je dosta protivnika upravo u onim snagama koje su željele širiti svoje granice", kazao je Mesić, naglašavajući da je BiH obranjena pod Izetbegovićevim vodstvom te da je neophodno nastaviti putem koji je on odlučno slijedio, odnosno da treba dograditi Daytonski sporazum kako bi bili uspostavljeni mehanizmi nužni za funkcioniranje države i njeno priključenje Europskoj uniji. Naglasio je da je vrijeme pokazalo da je Izetbegović bio u pravu te da se njegovo zalaganje za europsku perspektivu regije realizira na najneposredniji način, a putem težnji zemalja ka članstvu u EU.

O Izetbegoviću je govorio i francuski filozof, istaknuti intelektualac i novinar Bernard-Henri Levy, opisujući ga kao čovjeka koji će ostati upamćen po mudrom i odlučnom držanju, istinskog Europljanina i velikog poznavaoca europske kulture.