Shengjin, 09.06.-12.06.2013.

Posjeta bivšeg predsjednika Republike Hrvatske Albaniji

​Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, boravio je od 9. do 12. lipnja 2013. u Albaniji, kamo je doputovao na poziv grada Shengjina, čiji je počasni građanin. Posjet tom primorskom gradu organiziran je u povodu završetka velikih infrastrukturnih radova, otkrivanja spomenika bivšem američkom predsjednik Woodrowu Wilsonu, te početka turističke sezone.
​Bivši hrvatski Predsjednik sastao se i s Predsjednikom Albanije, Bujarom Nishanijem koji mu je čestitao skori ulazak Republike Hrvatske u Europsku uniju. Razgovarali su i o odnosima dviju zemalja, te važnosti europskih integracija za regiju zapadnog Balkana. Na sastanku je bio i bivši predsjednik Kosova, Fatmir Sejdiu.
​Predsjednik Mesić kratko se susreo i s premijerom Sali Berishom, a primio ga je i gradonačelnik Tirane Lulzim Basha. Gradonačelnik je najavio da će Tirana dodijeliti bivšem hrvatskom Predsjedniku status počasnog građanina, te da će g. Mesić tim povodom biti pozvan u Tiranu.
​Za vrijeme boravka u Albaniji Predsjednik Mesić dao je intervju televizijskoj kući ABC News, a taj su intervju prenijeli i neki tiskani mediji.