Sinj, 01.06.2018.

Centar za demokraciju i pravo Miko Tripalo organizirao je znanstveno-stručni simpozij pod nazivom ‘ Tripalovi dani u Sinju 2018’ koji se održao od 01.-02.06.2018. godine u Sinju. Program četvrtog po redu Simpozija posvećenog Sinjaninu Anti Miki Tripalu počeo je polaganjem vijenca pred njegovom bistom ispred Vile Tripalo. Vijenac je, uz nazočnost gostiju Simpozija, položio bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić i domaćin Tripalovih dana u Sinju, poduzetnik i član Centra Miko Tripalo g. Branko Roglić. Nakon toga, program je nastavljen u Alkarskim dvorima gdje se okupilo pedesetak ljudi, među kojima je bio bivši predsjednik Stjepan Mesić. Na samom početku okupljene su pozdravili predsjednik Upravnog odbora Centra Miko Tripalo Tvrtko Jakovina, predsjednik Nadzornog odbora, ujedno i domaćin Tripalovih dana u Sinju Branko Roglić te gradonačelnica Sinja Kristina Križanac. Ovogodišnji ‘Tripalovi dani u Sinju’, čija je tema bila ‘Mi i Europska unija’, ponovno su okupili istaknuta imena i otvorili važna pitanja. Prvi dio predavanja odnosio se na 15 godina Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo. O misiji Centra Tripalo – europeizaciji Hrvatske i njenoj preobrazbi u dobro društvo govorio je bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović.

Simpoziju ‘Tripalovi dani u Sinju’ i ove godine je nazočio Stjepan Mesić, također bivši predsjednik Republike Hrvatske, koji je izlagao na temu ‘Prednosti ulaska Hrvatske u EU’. ‘Htio sam poručiti da mi ustvari još nismo pravna država, da moramo još puno toga napraviti da usvojimo europske vrijednosti. Ali, unatoč tome mi moramo ići prema Europi jer će samo udružena Europa rješavati ne samo naše probleme nego čak i probleme svijeta. Jer ako Europa isključi rat kao političko sredstvo, onda će i svijet biti mirniji’, zaključio je Mesić.

O 15 godina Centra za demokraciju i pravo Miko Tripalo govorio je Josip Kregar, koji je izlagao na temu ‘Poslije 15 godina: Kome smo trasirali put?’, Zoran Radman koji je govorio o decentralizaciji i sudjelovanju mladih, dok je Viktor Gotovac govorio o budućnosti radnog prava.Tema drugog dijela simpozija bila je ‘Mi i Europska unija’, s posebnim naglaskom na mlade, o čemu su govorili Vlasta Ilišin, Goran Sunajko, Vlado Puljiz te predstavnici udruga mladih s područja grada Sinja Petar Kliškinić i Ivo Alebić