Sinj, 04.08.2012.

Mesić otvorio obnovljenu kuću Mike Tripala

Svečanosti su nazočili predsjednik Republike Ivo Josipović, prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić, ministri Vesna Pusić, Tihomir Jakovina, Mirando Mrsić, Ante Kotromanović, te predsjednik Matice Hrvatske Igor Zidić i zapovjednik Hrvatske ratne mornarice (HRM) admiral Ante Urlić.

"Nadam se da će ovo zdanje biti nadahnuće mnogima da idu putem Mike Tripala i onih koji su izvojevali da danas imamo slobodnu i samostalnu Hrvatsku koju moramo graditi", rekao je Mesić obraćajući se nazočnima na svečanosti.

Mika Tripalo je bio je vizionar, političar i državnik, rekao je. U iskušenjima se znao opredijeliti - kao mladić, inače iz jedne od najbogatijih obitelji, otišao je u partizane braniti svoj narod od zla nacifašizma; 70-ih godina prošlog stoljeća opredijelio se za demokraciju i Hrvatsko proljeće; kad se Jugoslavija više nije mogla održati, ponovno znao na koju će stranu ići, rekao je Mesić.

Mesić je zahvalio poduzetniku Branku Rogliću, u čijem je sada vlasništvu nekadašnja ladanjska kuća Tripalovih, što je obnovio to zdanje od umjetničke i povijesne važnosti.

Roglić je kazao kako je Mika Tripalo bio "veliki Sinjanin i Hrvat" te izvijestio da je kuća, sagrađena 1920., obnavljana pet godina, pod nadzorom Zavoda za zaštitu kulture. Kazao je da je kuću kupio od osam članova obitelji a u njenu kupnju i obnovu investirao ukupno 1,2 milijuna eura.

"Obnovljenu kuću predat ću svojoj tvrtki Orvas koja se bavi turizmom", rekao je Roglić.

Mika Tripalo rodio se 16. studenog 1926. godine u uglednoj sinjskoj obitelji. Kao gimnazijalac priključio se antifašističkom pokretu 1941. Kao predstavnik Hrvatske ušao je 1969. u najviši partijski i državni vrh Jugoslavije, ali je 1971. uklonjen sa svih položaja kao jedan od vođa Hrvatskog proljeća. U politiku ponovno ulazi 1990., u Koaliciji narodnog sporazuma. Jedan je od osnivača Hrvatske narodne stranke i njezin zastupnik u Saboru. Sudjelovao je u osnivanju Hrvatskoga helsinškog odbora za ljudska prava; inicirao ujedinjenje socijaldemokratskih stranaka i skupina. Po struci je bio pravnik. Umro je 11. prosinca 1995. godine u Zagrebu.

 

(fotografija i tekst: tportal)