Ukrajina, Kijev 07.06.2014.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić na inauguraciji novog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nazočio je inauguraciji novoizabranog predsjednika Ukrajine dana 07. lipnja 2014. godine u svojstvu izaslanika g. Ive Josipovića, predsjednika Republike Hrvatske koja je bila organizirana u ukrajinskoj Vrhovnoj Radi u Kijevu.

 

Na svečanom ručku g. Mesić osim što se kratko sastao s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom sastao se i s predsjednikom Austrije Heinzom Fischerom, Slovenije Borutom Pahorom, Albanije Bujarom Nishanijem, s francuskim ministrom vanjskih poslova Laurentom Fabiusom te bivšim predsjednicima. Također sastao se s Kineskim ministrom kulture Cai Wu koji je ponovo podržao i projekt „Put svile“  i  snimanje filma o Marku Polu.

Porošenko je u inaguralnom  govoru  rekao da je "spreman za decentralizaciju zemlje, ali ne i za federalizaciju, tu je bio izričit i već ta poruka da je spreman na decentralizaciju poruka je za razgovore", kazao je Mesić. "Jedino rješenje ovog spora je na Ukrajini i na Rusiji, one moraju sjesti za stol i iznijeti svoje argumente", rekao je Mesić.

Te dvije zemlje najbolje se poznaju jer su dugo živjele u istoj državnoj zajednici, poznaju probleme jedne i druge strane i "nema nijednog razloga da bilo tko njima pomaže, oni sami sebi mogu najbolje pomoći", drži Mesić.