Zadar, 22.10.2013.

135. obljetnica djelovanja Hrvatskog crvenog križa

U zadarskom HNK dana 22. listopada 2013.g. svečano je obilježena 135. obljetnica djelovanja Hrvatskog crvenog križa i 60. obljetnica darivanja krvi u organizaciji Hrvatskog crvenog križa. 

Predsjednica Gradskog društva Crvenog križa Zadar Nataša Šimić zahvalila je volonterima i djelatnicima Crvenog križa na nesebičnoj i predanoj pomoći zajednici i pojedincima u potrebi. Pomoć zadarskog Crvenog križa godišnje traži tri tisuće ljudi kada je u pitanju odjeća, te oko tisuću osoba kada su u pitanju hrana i higijenske potrepštine - istaknula je Šimić. 

Posebni izaslanik predsjednika RH Stjepan Mesić uručio je Hrvatsku državnu nagradu Hrvatskom Crvenom križu i Povelje RH Crvenom križu grada Zadra, Dubrovnika i Zagreba. Upravo je 22. listopada 1878. godine zadarska „Ustanova domoljubne zadruge dalmatinske od Gospodja na potporu ranjenim i bolesnim vojnicima“ prva dobila suglasnost tadašnjih vlasti za svoje humanitarno djelovanje. 
Tako povijest Crvenog križa na tlu Hrvatske započinje 1878.godine godine u Zadru, Dubrovniku i Zagrebu, gdje su osnovane prve dobrovoljne udruge.