Zagreb, 02.06.2014.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić nazočio svečanom obilježavanju 20. obljetnice hrvatsko-turskog prijateljstva

U zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt svečanom je akademijom obilježena 20. godišnjica osnutka Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. U nazočnosti oko 120 uzvanika skupu su se obratili predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović, ministrica kulture Andrea Zlatar Violić, kao predstavnica hrvatske Vlade, Alaattin Buyukaya, zamjenik turskoga ministra za europske poslove kao službeni predstavnik turske Vlade, Hikmet Cetin, bivši predsjednik turskoga parlamenta i nekadašnji turski ministar vanjskih poslova te Goran Beus Richembergh, predsjednik Hrvatsko-turske udruge prijateljstva.

 

Na svečanosti su uručena i najviša priznanja hrvatsko-turskog prijateljstva. Veliku povelju prijateljstva dobili su bivši hrvatski veleposlanik u Turskoj Amir Muharemi, aktualni turski veleposlanik u Hrvatskoj Burak Özügergin, bivši predsjednik Republike Turske Suleyman Demirel i bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić. Povelju prijateljstva dobili su RTL Hrvatska, Nova TV, Mešihat Islamske zajednice u Hrvatskoj i Studij turkologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 

 

U ime nagrađenih obratio se bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, gdje se zahvalio u ime svih nagrađenih povodom 20. obljetnice Hrvatsko-turske udruge prijateljstva. Svi su na neki način pridonosili radu Udruge, ali i jačanju prijateljstva naših naroda i naših država. Kada je bilo najteže za vrijeme agresije na BiH i Hrvatsku, Turska i njene institucije i građani među prvima su nam organizirali pomoć. Nakon rata suradnja u svim područjima se intenzivirala, posebno među poslovnim subjektima. Turska i Hrvatska na političkom planu surađuju i bilateralno i u međunarodnim institucijama, na obostranu korist. Cilj nam je da povećamo suradnju u privredi. Potencijali postoje na jednoj i drugoj strani, politička volja postoji, treba samo malo više organiziranosti. Istaknuo je g. Stjepan Mesić.