Zagreb, 10.06.2015.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić, na poziv provincije  Zhejiang i organizatora EXPO 2015. kao počasnog gosta,  boravio je u Kini od 05. do 15. lipnja 2015. Predsjednik Mesić prvo je posjetio grad Zhoushan gdje se sastao s gradonačelnikom Zhoushan-a i upravom Grada.  Gradonačelnik Zhoushan-a uručio je pozivnice za sudjelovanje na 2015. International Islands Tourism Conference te naglasio je značaj bilateralnih odnosa Republike Hrvatske i NR Kine, istaknuvši mogućnosti i perspektive zajedničke suradnje.  Također izaslanstvo je posjetilo i luku Zhoushan gdje su prezentirani kapaciteti i potencijali najveće kineske luke. 

Predsjednik Mesić je sudjelovao na otvaranju Investicijsko i trgovačke izložbe zemalja srednje i istočne Europe„China CEEC Investment and trade Ningbo EXPO 2015“.  koji se održao u Ningbou od 08.-12.06.2015. Na ogromnom kineskom tržištu predstavilo se 16 zemalja među kojima je i Hrvatska. Kineski investiciono-trgovački sajam (CEEC) organizirala su ministarstva gospodarstva zemalja Središnje i Istočne Europe i Ministarstvo trgovine Narodne Republike Kine. Uoči ceremonije otvorenja upriličen je i Forum na koji su došle delegacije iz svih 16 država. Predsjednik Stjepan Mesić nakon otvaranja Foruma dao niz intervjua za hrvatske i kineske medije.

„Kina želi surađivati i svih 16 zemalja zajedno joj mogu biti ozbiljan partner. Svakako bi što prije trebalo potpisati sporazum između Hrvatske, Mađarske i Kine o izgradnji nove željezničke pruge Budimpešta-Zagreb-Rijeka koju bi Kinezi financirali. Rijeka bi postala važna luka za ulaz njihove robe u Europu, ali i za naš izvoz u Kinu. Mi smo Kinezima najbolji put za ulazak u Europu i zato im moramo ponuditi strateške projekte za suradnju. U redu je da se Hrvatska gospodarski orijentirala prema zemljama EU, ali ne smijemo zanemariti ni ostala tržišta“, istaknuo je g. Mesić i dodaje kako se oduvijek zalagao za jačanje gospodarskih odnosa s Kinom, a podsjeća i kako su milijuni Kineza potencijalni gosti značajni za naš turizam.

U Ningbu je 10.06.2015. održan Dan Hrvatske kako bi se posebno obilježilo deset godina uspješnog i sadržajnog partnerstva. Skup koji je okupio stotinjak uzvanika i gostiju su pozdravili g. Stjepan Mesić, bivši Predsjednik RH (inače, poseban gost organizatora gdje je održao govor na svečanom otvaranju), g. Daglas Koraca, zamjenik u Ministarstvu turizma RH i veleposlanik Nebojša Koharović te s kineske strane g. Chen Zongyao, zamjenik glavnog tajnika u vladi provincije Zhejiang. U sklopu manifestacije održane su prezentacije gospodarskih potencijala i investicijskih projekata. U radu China (Ningbo) – CEEC Governors and Mayors Forum-a sudjelovalo je izaslanstvo Istarske županije predvođeno županom g. Valterom Flegom i izaslanstvo Grada Splita.

U okviru boravka u Kini, izaslanstva bivšeg Predsjednika RH g. Stjepana Mesića i Grada Splita posjetila su Hangzhou, gdje su održani sastanci u Uredu za vanjske poslove, u Uredu za trgovinu i na Hangzhou Normal University. U gospodarskom dijelu programa održan je sastanak u Alibaba Group gdje je izaslanstvo primio potpredsjednik kompanije g. Sun Jiong (razmotrene su mogućnosti suradnje, konkretno, s naše strane ponuđen je Zadar kao mogući logistički centar za manipulaciju robom dok ja Alibaba ponudila stipendiranje nadarenih studenata te je najavljen dolazak njihovog stručnog tima u Hrvatsku). Održan je sastanak u Badel-Tadee Wine Company joint venture Badel 1862 i kineskog partnera koji je izrazio želju da uskoro posjeti Hrvatsku i sudjeluje  na Kinesko-Hrvatskom gospodarskom forumu. Izaslanstvo se susrelo s čelnicima provincije Zhejiang, a g. Xia Baolong, predsjedavajući Stalnog odbora KPK provincije Zhejiang dao je svečanu večeru u čast bivšeg Predsjednika RH g. Stjepana Mesića.

Na kraju putovanja Predsjednik Mesić posjetio je i grad Yiwu. Posjetio je najveći Međunarodni trgovinski centar u Yiwu. U tom centru posluju tvrtke iz cijelog svijeta na 75.000 izložbenih prostora. Hrvatska nema svoj prostor za izložbu i distribuciju. Posjetio je i dvije privatne tvrtke koje svaka zapošljavanju preko tisuću zaposlenika. Na radnom sastanku sastao se i s gradonačelnikom grada i njegovim suradnicima.