Zagreb, 11.04.2011.

Bivši Predsjednik Stjepan Mesić susreo se sa šefom Misije Europske unije u Republici Hrvatskoj, veleposlanikom Paulom Vandorenom

 

U duljem, srdačnom i otvorenom razgovoru bilo je riječi o stanju pristupnih pregovora RH s EU, o razvoju zbivanja u regiji, s posebnim naglaskom na Bosnu i Hercegovinu, te o nekim aktualnim svjetskim problemima.

 

Ambasador Vandoren nije isključio mogućnost da pristupni pregovori budu završeni u lipnju, ali je upozorio da Hrvatska još treba poduzeti određene korake na ostvarivanju onoga što se traži na području pravosuđa i gospodarstva, poglavito brodogradnje. Dodao je kako se napredak u pravosuđu ne mjeri brojkama, nego je potrebno da Evropska unija stekne jasno uvjerenje da se na tome području poduzimaju potrebne reforme i da one daju rezultata, te da postoji volja da se tako nastavi.

 

Bivši predsjednik Republike iznio je svoju procjenu da – objektivno gledano – nije od presudne važnosti hoće li pristupni pregovori biti zaključeni ovoga ili onoga datuma. Ono što je ključno, kazao je, to je da do završetka pregovora obavimo sve potrebne pripreme za članstvo u Uniji.

 

Što se tiče stanja u Bosni i Hercegovini nakon nedavnih izbora, Predsjednik Mesić procjenjuje kako oni koji su prihvatili demokratska pravila igre, moraju biti spremni prihvatiti i posljedice što proizlaze iz primjene tih pravila. Ponovio je kako izbori nisu popis stanovništva na osnovi nacionalne pripadnosti.