Zagreb, 11.10.2013.

Međunarodna konferencija: Jugoistočna Europa i budućnost EU – suradnja između visokoškolskih institucija

Visoka škola međunarodnih odnosa i diplomacije Dag Hammarskjöld i studentska udruga VŠMOD-DH Diplomat organizirali su međunarodnu konferenciju od 08. do 11.10.2013. g. Cilj konferencije je omogućiti studentima, doktorandima i mlađim znanstvenim suradnicima izraziti svoje ideje i stavove. Međunarodna konferencija je pokrivala niz aktualnih tema, između ostalog: "Jugoistočna Europa i EU u kontekstu svjetskih kretanja", "EU - Zajednica vrijednosti ili geopolitika", "Problemi demokratske konsolidacije u Jugoistocnoj Europi", "EU fondovi: spas ili nedostižan san", "Prednosti i nedostaci članstva u EU", "Politika jezika u EU" i "Opasnost organiziranog kriminala".

Govornici na međunarodnoj konferenciji bili su: g. Stjepan Mesić (Predsjednik Republike Hrvatske 2000-2010, član Svjetske akademije), g. Tonino Picula (Zastupnik u Europskom Parlamentu), prof. Emil Constantinescu (Predsjednik Rumunjske 1996-2000, član Svjetske akademije), ambasador Budimir Lončar (predsjednik Savjeta PRH, član European Leadership Network, World Council of Religious Leaders, predsjednik Diplomatskog vijeća VŠMOD-DH), prof. Ernest Petrič (Predsjednik Ustavnog suda Slovenije), g. Nadan Vidošević (predsjednik Hrvatske gospodarske Komore, član Svjetske akademije), prof. Zoran Ilievski (savjetnik Predsjednika Republike Makedonije, član Svjetske akademije).

Nakon predavanja,  bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić odgovarao je na pitanja studenata. Kad je riječ o krizi u Hrvatskoj, Mesić smatra da Hrvatska mora aktivirati sve svoje potencijale. "Žrtva smo beskrupulozne pljačke u vrijeme privatizacije. Moramo provesti reindustrijalizaciju na višoj tehnološkoj razini", kazao je, upozorivši na problem spore i neučinkovite administracije koja često blokira strane investicije.

Na pitanje što misli o protjerivanju Srba iz Hrvatske za vrijeme rata, Mesić je podsjetio da je sve započelo sa Slobodanom Miloševićem koji je na ruševinama bivše Jugoslavije želio stvoriti "veliku Srbiju". Napomenuo je da Milošević nije prosvjedovao zbog odlaska Srba iz Hrvatske jer ih je planirao naseliti na Kosovu nakon što protjera Albance. "Povratak naših građana u miru u interesu je Hrvatske", istaknuo je.

Mesić je istaknuo također da je bio protiv politike rušenja Bosne i Hercegovine te da se zauzima za ravnopravnost svih triju naroda u toj državi i svih njezinih građana. "Moramo se okrenuti sadašnjosti, osloboditi mlade generacije ratnih trauma", poručio je. Osvrnuvši se na problem s ćirilicom u Vukovaru, Mesić je kazao da bi ljudi trebali shvatiti da ćirilica kao pismo nije kriva ni za što nego da se rat vodio protiv Jugoslavenske armije u službi Miloševića i velikosrpske politike.