Zagreb, 13.02.2016.

   IZJAVA ZA JAVNOST

Kako u aktualnim kontroverzama oko ministra kulture Zlatka Hasanbegovića i njegovoga odnosa prema tzv. NDH i ustašama, odnosno njihovim zločinima, neki – uklučujući i saborskog zastupnika Mosta, Mira Bulja, nisu moglo odoljeti napasti da me pokušaju uvući i u taj slučaj, isključivo zbog potpune informiranosti javnost, upozoravam na sljedeće.

Istina je da sam početkom devedesetih godina prošlog stoljeća sudjelovao na nekim skupovima u Australiji i da sam u to vrijeme i tada, i u Hrvatskoj, dao neke izjave koje su mogle otvarati mjesta sumnji u moju čvrstu opredijeljenost za antifašizam.

Istina je i to da sam cjelokupnim svojim djelovanjem na položaju predsjednika Republike Hrvatske, kao i nakon isteka mandata, potvrđivao i potvrdio kako nedvojbeno smatram antifašizam temeljem današnje hrvatske države, kako visoko cijenim Narodno-oslobodilačku borbu i kako držim nužnim reafirmiranje antifašizma kao ljudskog i civilizacijskog opredjeljenja u funkciji nezaobilaznog uvjeta za izgradnju demokratske Hrvatske, zemlje ravnopravnih građana.

Notorna je, međutim, neistina da sam propustio kritički se osvrnuti na svoje izjave s početka devedesetih godina. Upravo suprotno. Vrlo jasno i konkretno označio sam ih kao „pogrešne i promašene taktičke ustupke“, priznajući da sam  „dopustio da budem upregnut u kola u najmanju ruku jednostrane interpretacije povijesnih zbivanja“, te da sam govorio „u funkciji ratne propagande i s pozicije stranačkog čelnika HDZ-a“.

Nisam brisao tragove svoje prošlosti na internetu, nisam sakrivao, niti negirao ono što se dogodilo. No, svojim javnim istupanjima i djelovanjem jasno sam stavljao do znanja da su „nacizam, fašizam i ustaštvo kao njihova hrvatska inačica bili zločin kao ideja i zločin kao realizacija te ideje“.

Oni koji nemaju pametnijega posla nego da me neosnovano i neutemeljeno prozivaju, neka pročitaju moja javna istupanja na web stranici Ureda Predsjednika RH i na web stranici Ureda bivšeg Predsjednika. Možda im tada ipak neke stvari postanu jasne.

 

U Zagrebu, 13. veljače 2016.

Stjepan Mesić