Zagreb, 14.11.2021.

Novinarka: Poštovani predsjedniče Mesiću, Vi ste dugogodišnji dobar prijatelj kineskog naroda. Kakvi su vaši doživljaju i iskustva s razvojem i rastom Narodne Republike Kine?

 

Kada sam prvi put posjetio Kinu, ulice su bile prepune ljudi koji su išli na posao biciklom. Sada su ulice pune automobila, a zrakoplovi su postali uobičajeno prijevozno sredstvo Kineza. Kina je riješila problem siromaštva i time stvorila svjetsko čudo.

Od razdoblja mog predsjedničkog mandata do sada, promijenilo se trojica kineskih predsjednika: Jiang Zemin, Hu Jintao i Xi Jinping. Oni su voljeni vođe kineskog naroda i moji prijatelji s kojima me povezuje duboko prijateljstvo.

Za vrijeme pandemija COVID-19 Kina je postala svjetski uzor i dala velik doprinos. Politiziranje podrijetla virusa znači odbacivanje i nepoštivanje znanosti. Svijet pomno prati rast kineskog gospodarstva. Kineska multilateralistička diplomacija ima za cilj postići mir u svijetu, to su prepoznale i podržave sve zemlje svijeta. Osobno se ponosim Kinom.

 

Novinarka: Godine 2008., bili ste prvi državni poglavar koji je posjetio Olimpijsko selo u Pekingu. Kakva očekivanja imate od nadolazećih Zimskih olimpijskih igara u Pekingu?

 

Mesić: Godine 2008., Kina je ostvarila svoj stogodišnji olimpijski san. Uspješno je organizirala i održala Ljetne olimpijske i paraolimpijske igre. Postala je svjetski uzor. Olimpijski duh određuje ciljeve izvrsnih sportaša, a to su napredak, ustrajnost, moć i zajednički ulazak u budućnost.

Vjerujem da će kineska vlada na čelu s predsjednikom Xi Jinpingom organizirati uspješne Zimske olimpijske igre. Nadahnuti olimpijskim duhom, zajedno sa svim ljudima ovoga svijeta ćemo stvoriti bolju budućnost. Zimskim olimpijskim igrama u Pekingu želim potpuni uspjeh.

 

Novinarka: Gospodine predsjedniče, znam da ste prije pandemije svake godine išli u posjet Kini. Koji je najveći razlog da želite ponovno posjetiti Kinu?

 

Mesić: Prije 18 godina, bio sam inicijator Hrvatsko-kineskog partnerstava u općoj suradnji. Moj san je da se, zajedno s kineskim čelnicima, popnem na vrata Tiananmen i zajedno s kineskim narodom proslavim kineski Dan državnosti. Nadam se da će kineski čelnici ozbiljno shvatiti moj san i vjerujem da će se taj san ostvariti.

 

Hvala na intervjuu.