Zagreb, 17.06.2015.

Dana 17.lipnja, 2015. bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića, u njegovom Uredu posjetili su gluhi violinisti,  pedagoginja i voditeljica odjela predškolskog odjela, osnovne škole i integracije Centra "Slava Raškaj" Zagreb, Jasmina Švelec prof. def. te voditeljica i idejna začetnica projekta "Škola violine za gluhe i nagluhe osobe", prof.Renata Novoselec, predsjednica umjetničke udruge Europski art centar Jastrebarsko.

 

U samo mjesec dana djeca oštećenog sluha, štićenici Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb, uspjela su pod vodstvom prof. Renate Novoselec savladati osnove sviranja violine te su javnim nastupom dana 11.lipnja, 2015. u Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb, u Nazorovoj ulici br.47 javnosti i medijima uspješno prezentirali svoje nove vještine. Bio je to povijesni događaj u Republici Hrvatskoj, ali i u svijetu, koji je srušio sve predrasude i koji širi vidike, nastao zajedničkim talentom i trudom djece i djelatnika Centra "Slava Raškaj" Zagreb i entuzijasta iz Europskog art centra Jastrebarsko. Ovaj u svjetskim razmjerima jedinstven i revolucionaran projekt osmišljen je i po prvi puta uspješno proveden po metodi prof. Renate Novoselec upravo u Zagrebu, u Centru za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj".

Gluhi i nagluhi violinisti i njihova voditeljica prof.Renata Novoselec bili su sretni i ponosni da mogu pokazati svoje nove umjetničke vještine bivšem Predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću, te su mu odsvirali dvije pjesmice i to Odu radosti i Blistaj, blistaj zvijezdo mala.

Tom prigodom bivši Predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić prihvatio je da bude Ambasador dobre volje Europskog art centra Jastrebarsko za pomoć u umjetničkom radu s osobama oštećenog sluha i nacionalnih manjina, što je velika čast i ponos Europskom art centru Jastrebarskom, prof. Renati Novoselec i gluhim i nagluhim violinistima iz Centra za odgoj i obrazovanje "Slava Raškaj" Zagreb.

Gluhi violinisti iz Centra "Slava Raškaj" Zagreb i njihova profesorica Renata Novoselec vesele se što će krenuti u svoje nove umjetničke izazove i pobjede sada uz podršku svoga Ambasadora dobre volje bivšeg Predsjednika Republike Hrvatske Stjepana Mesića!