Zagreb, 18.06.2013.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić primio je u oproštajni posjet veleposlanika Paula Vandorena

Bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, primio je 18. lipnja 2013. u oproštajni posjet veleposlanika Paula Vandorena, šefa Delegacije Evropske komisije u Hrvatskoj, čiji mandat istječe danom ulaska Hrvatske u Evropsku uniju.
Odgovarajući na uvodnu primjedbu Predsjednika Mesića kako je „ono što je nekada izgledalo vrlo daleko, sada vrlo blizu“, veleposlanik Vandoren je naglasio kako će dan ulaska Hrvatske u Uniju biti doista povijesni dan, te izrazio zadovoljstvo uspješnim okončanjem pristupnih pregovora.
U naglašeno prijateljskom i otvorenom razgovoru bilo je riječi o mogućnostima što je ulaskom u EU otvaraju za Hrvatsku, ali i o koracima što ih hrvatska Vlada mora poduzeti kako bi se te mogućnosti mogle realizirati. Ambasador Vandoren napomenuo je kako gospodarsko stanje u Hrvatskoj nije dobro, kao što – uostalom – nije dobro ni u nizu zemalja – članica Evropske unije. U tome kontekstu posebno je napomenuo potrebu smanjivanja broja nezaposlenih, i to u prvome redu mladih. Dodao je kako ne treba očekivati brze promjene nakon ulaska u Uniju, ali da će promjene doći. Potom se zadržao na pitanju povlačenja sredstava iz fondova EU, precizirajući da će tih sredstava sada biti daleko više no prije, da EU „ne želi novac zadržati za sebe“, ali da Hrvatska mora imati projekte koji će joj otvoriti put do tih fondova. Posebno je naglasio potrebu promjene klime u smislu privlačenja investicija, ocjenjujući da na tome području do sada nije dovoljno učinjeno, da bi na kraju napomenuo kako je i dalje potrebno poduzimati napore da bi hrvatski građani shvatili što i državi, ali i njima donosi članstvo u EU.
Bivši hrvatski Predsjednik složio se s mišljenjem veleposlanika Vandorena. Na nekoliko konkretnih primjera ilustrirao je neprepoznavanje realnih šansi što su postojale, a koje su mogle pomoći kako u smanjivanju broja nezaposlenih, tako i u privlačenju stranih investicija. Hrvatska Vlada mora imati jasnu viziju, mora voditi usklađenu politiku i mora biti spremna na stanje u kojemu će od 1. srpnja sve biti drugačije, no što je do sada bilo, naglasio je. Predsjednik Mesić opširnije se zadržao na stanju u regiji, upozoravajući da stanje u Bosni i Hercegovini postaje primarni problem regije, kao i na odgovornost međunarodne zajednice u pronalaženju što bržeg rješenja toga problema i pretvaranju BiH u funkcionirajuću državu.
Kratko je apostrofirao i zbivanja na Bliskome i Srednjem istoku, ocjenjujući kako bi bilo pogrešno smatrati da je to daleko od Evrope, pa da je se zato ne tiče. Posebno izdvajajući Siriju, precizirao je kako je nužno da se SAD i Rusija slože oko toga da „Sirija nije Libija“ i da se rješenje treba tražiti za konferencijskim stolom.

Ambasador Vandoren zahvalio je bivšem hrvatskom Predsjedniku na otvorenosti i na prilici da još jednom čuje njegove procjene stanja u regiji, ali i svijetu.