Zagreb, 19.06.2014.

Priopćenje

Kao što je svojevremeno objavljeno, bivši predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, obratio se u vezi sa špekulacijama što su se pojavile u nekim hrvatskim medijima, a kojima ga se optuživalo, odnosno sumnjičilo za primanje mita pri dogovaranju posla o kupnji finskih oklopnih transportera Patria, finskom Državnom tužiteljstvu i zatražio objašnjenje tih špekulacija, s obzirom da se u njima izrijekom navodilo i ime finskog Državnog tužitelja Jukke Rappea.

 

Ured bivšeg Predsjednika primio je posredovanjem finske ambasade u Zagrebu odgovor Državnog tužiteljstva iz Helsinkija kojega u cijelosti dostavljamo u nastavku. Bivši Predsjednik odlučit će, temeljem toga odgovora, hoće li poduzimati dalje korake, prema kome i kakvi će oni biti.

 

"Služba finskog Tužiteljstva željela bi, u vezi s pismom što ga je g. Stjepan Mesić uputio 12. lipnja 2014., naglasiti sljedeće. Jedina pisana izjava za medije državnog tužitelja g. Jukke Rappea u vezi sa slučajem dana je 28. lipnja 2013. Ta je izjava dostavljena g. Mesiću na njegovo traženje izraženo u pismu od 26. svibnja 2014., a uz posredovanje finskoga veleposlanstva u Zagrebu. Služba Tužiteljstva nema dokumentiranu nikakvu drugu komunikaciju s medijima u vezi sa slučajem. 

Kao što se vidi iz relevantnih dokumenata što se odnose na slučaj, finska služba Tužiteljstva u svojoj optužnici tereti isključivo finske osumnjičenike u slučaju, a kao što je dogovoreno sa zajedničkom istražiteljskom skupinom sastavljenom od predstavnika iz Finske, Austrije i Hrvatske. Slijedom toga, optužnica ne sadrži nikakvu optužbu protiv g. Mesića kojom bi se tvrdilo da je on primio mito, niti je finsko Tužiteljstvo dalo ikakvu izjavu kojom bi se tvrdilo da je to bio slučaj. 

Dapače, služba finskog Tužiteljstva ne daje nikakve izjave kojima bi se mogla uplitati u istrage u Austriji, ili Hrvatskoj, ili utjecati na njih. Za bilo kakve zaključke koje su predstavnici bilo kojih medija mogli izvući na temelju pokretanja postupka pred sudom u Finskoj i njihovo dovođenje u vezu s istragama u Austriji, ili Hrvatskoj, isključivo su odgovorne osobe koje su u pitanju."