Zagreb, 21.03.2011.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, susreo se s veleposlanikom Savezne Republike Njemačke u Zagrebu, g. Berndom Fischerom. Razgovarali su o zbivanjima u Libiji, osobito u svjetlu početka vojne operacije nekoliko zapadnih zemalja protiv te sjevernoafričke zemlje.

 

         Kao što je poznato, Njemačka se suzdržala prigodom izglasavanja rezolucije Vijeća sigurnosti koja služi kao podloga vojnim operacijama, te objavila kako u tim operacijama neće sudjelovati. Veleposlanik Fischer je objasnio kako je od početka libijske krize postojao konsenzus svih relevantnih političkih snaga u Njemačkoj, da ona neće sudjelovati u eventualnoj vojnoj akciji u Libiji. Ustvrdio je kako je siguran da ta njemačka suzdržanost neće ni na koji način negativno utjecati na ulogu Njemačke u obnovi i provođenju političkih i drugih reformi u Libiji u budućnosti.

 

         Bivši hrvatski Predsjednik iznio je mišljenje kako je pri svemu što se poduzima u vezi s Libijom trebalo imati na umu specifičnosti unutarnjeg ustroja te zemlje, kao i osobnosti samoga Gadafija. G. Mesić smatra da je ishod započetih vojnih operacija neizvjestan, a da su povezane s  rizicima što ih je vrlo teško procijeniti. Trebalo je prethodno iscrpiti sve druge mogućnosti, npr. hitno slanje na teren promatračke misije koja bi osigurala da svijet dobije potpune i objektivne informacije o svemu što se zbiva, umjesto da ovisi o izvještajima medijskih dopisnika i blogera, odnosno priopćenjima sukobljenih strana.

 

         Predsjednik Mesić je upozorio da bi svakako trebalo spriječiti dojam, i to ne samo riječima, kao da se rezolucija Vijeća sigurnosti koristi kao pokriće za fizičko likvidiranje pukovnika Gadafija i promjenu ustroja vlasti u Libiji. Arhitekturu buduće Libije moraju osmisliti i ostvariti Libijci, upozorio je on, dodajući da zbog toga i pobunjenici moraju pokazati volju za pregovorima. Rekao je također kako valja izbjeći dojam da je riječ o još jednom ratu zapadnih zemalja protiv neke od arapskih zemalja, odnosno zemalja Trećeg svijeta.

 

         Do susreta s ambasadorom Fischerom došlo je na inicijativu bivšeg hrvatskog Predsjednika.