Zagreb, 21.07. 2019.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Stjepan Mesić sastao se je s  kineskom delegacijom na čelu s direktorom Razvojnog Istraživačkog Centra Shenzhena  Sikang Wu-om, hrvatsko kineskom poduzetnicom i počasnom građankom Opatije Liu Pilato Liying te predsjednicom  hrvatskog think tanka Geoekonomski forum dr. Jasnom Plevnik.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić je istakao kako je kao predsjednik Hrvatske kao i nakon te funkcije uvijek bio usmjeren na  produbljivanje odnosa Hrvatske i Kine. Založio se za ubrzavanje suradnje u području velikih infrastrukturnih projekata, poglavito željeznice. Hrvatskoj, rekao je Mesić,  u sadašnjoj fazi treba rast prihoda od svih oblika transporta. Razvoj Hrvatske u smjeru stvaranja povoljnijih uvjeta za dolazak kineskih greenfield investicija  dovest će, ustvrdio je, do  većeg korištenja znanja hrvatskih poduzeća i rasta radnih mjesta.

Kao važno područje suradnje Mesić je istakao sporazum potpisan u  Zagrebu, u travnju ove godine uoči  Dubrovnik samita Kine i zemalja srednje i istočne Europe, a između  hrvatskog Središnjeg ureda za razvoj digitalnog društva  i globalne kineske tvrtke Huawei, sa sjedištem u Shenzhenu. Sporazum predviđa razmjenu znanja između kineskih i hrvatskih eksperata u području digitalizacije hrvatske ekonomije, a Shenzhen je grad koji je glavni tehnološki centar Kine.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić posebno se zahvalio Liu Pilato Liying za organizaciju susreta i njezine kontinuirane aktivnosti u građenju mostova suradnje između Hrvatske i Kine u području kulture, turizma, obarzovanja i trgovine.

Direktor uglednog   Razvojno istraživačkog centra  vlade Shenzhena gospodin Sikang Wu kazao je kako je prema najnovijim podacima  za prvu polovinu ove godine, u Shenzhenu bilo 233,827   novo registriranih  poduzeća dok je po poduzetničkoj gustoći Shenzhen  zauzeo prvo mjesto u zemlji. U Shenzhenu, istakao je, na 1.000 ljudi dolazi 241 komercijalni subjekt.

Kazao je da vlada Shenzhena, zajedno sa svim svojim institucijama,  snažno usmjerena na stvaranje dobrog poslovnog okruženja što motivira poduzetnike i daje im povjerenje da mogu biti uspješni u pokretanju novog biznisa.

– Stalna reforma i unapređivanje svih faktora za dobro poduzetničko okruženje osigurava održivi ekonomski i društveni razvoja grada i visoke stope rasta. Prošle godine bruto domaći proizvod Shenzena rastao je po topi od 7.5 posto i  iznosio je 352 milijarde dolara  te je, kao i 2017, nadmašio Hong Kong.–

Direktor Wu je  informirao nazočne kako trenutno, Shenzhen implementira inovacijsku strategiju razvoja u području sedam novih strateških industrija: informacijska tehnologija, vrhunska proizvodnja opreme, zelena i niska emisija ugljika, biomedicina, digitalna ekonomija, novi materijali i pomorsko gospodarstvo.

Shenzhen, kazao je direktor Wu, ima važnu funkciju motora i u izgradnji   Dawan regije čiji ključni gradovi su Hong Kong, Macau, Shenzhen i Guangzhou.

Dr. Jasna Plevnik je ocijenila kako se aktualni odnosi Hrvatske i Kine razvijaju u dobrom smjeru te je kazala kako joj se  čini da je hrvatska vlada  procijenila  da projekt s nizinskom prugom ima realne šanse jer kroz suradnju s Kinom  može osigurati kontejnerski promet, financirati izgradnju novog terminala i pruge. Istakala je kako se model koji je korišten kod mosta Pelješac vrlo koristan za Hrvatsku te da će se vjerojatno slijediti i u obnovi željezničke pruge.