Zagreb, 22.03.2011.

Bivši Predsjednik Republike Hrvatske, g. Stjepan Mesić, odvojeno se susreo s veleposlanicima Ruske Federacije i Narodne Republike Kine u Zagrebu, Robertom Markaryanom i Shen Zhifeiem. Glavna tema susreta do kojih je došlo na inicijativu Predsjednika Mesića bio je razvoj događaja nakon početka zračnih napada na Libiju.

 

         Ruski ambasador podsjetio je na priopćenje ministarstva vanjskih poslova u Moskvi koje je izrazilo žaljenje zbog početka napada i sugeriralo potrebu obustavljanja borbi. Suprotno prethodnim najavama kako će biti riječ o ograničenim i „kirurški preciznim“ udarima, sada smo svjedoci nečega što se očito odvija u skladu s nekim drugim scenarijem, rečeno je u razgovoru. Konstatirano je kako udari na Libiju dovode do podjela u Evropskoj uniji, NATO-u i Arapskoj ligi.

 

         Kineski veleposlanik rekao je kako se njegova zemlja, zajedno s Rusijom, Njemačkom, Indijom i Brazilom suzdržala prilikom izglasavanja rezolucije u Vijeću sigurnosti, te naglasio da je jedno do temeljnih načela kineske vanjske politike poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta drugih zemalja. Način na koji se provodi rezolucija Vijeća sigurnosti dopušta zaključak kako primarni cilj vojnih udara na Libiju nije zaštita civilnog stanovništva, nego ostvarivanje nekih drugih ciljeva, rečeno je tijekom razmjene mišljenja.

 

         Bivši hrvatski predsjednik rekao je kako Hrvatska iz vlastitoga iskustva iz vremena Domovinskog rata zna što je zona zabrane leta i kako se ona provodi. Po njegovu mišljenju Vijeće sigurnosti trebalo bi se ponovo sastati i proglasiti da je zona zabrane leta iznad Libije ostvarena, te time okončati vojne operacije što se vode na temelju njegove rezolucije. Istodobno trebalo bi donijeti novu rezoluciju koja bi odredila pravce djelovanja međunarodne zajednice u provođenju reformi u Libiji, ali svakako na taj način da glavnu riječ u tome imaju Libijci.