Zagreb, 30.07.2012.

Sućut povodom smrti Slavka Komara

 

U povodu smrti Slavka Komara, istaknutog antifašističkog borca, političara i diplomate, upućujem Vama i svim članovima SABA izraze moje iskrene i duboke sućuti.

Otišao je jedan od sve manjeg broja još živih Narodnih heroja iz vremena epopeje Narodno-oslobodilačke borbe kojoj Hrvatska zahvaljuje što je preživjela vrijeme okupacije i što je iz Drugoga svjetskog rata izašla na strani pobjednika. Otišao je čovjek koji je u poslijeratnom razvoju jugoslavenske federacije i Hrvatske, kao jedne od njezinih federalnih jedinica, ostavio dubok trag. Bez imalo pretjerivanja može ga se nazvati jednim od pionira razvoja u tome vremenu, baš kao što je prethodno bio i jedan od prvaka borbe protiv nacifašizma i njegovih pomagača na domaćoj sceni.

Njegovo djelovanje kao ambasadora potvrdilo je orijentiranost, ali i opravdanost orijentiranosti tadašnje zajedničke države na suradnju sa zemljama tzv. Trećeg svijeta, a da pri tome ni u jednome trenutku nije ni zaboravljena, ni zapuštena evropska komponenta vanjske politike nekadašnje federacije.

Smrt Slavka Komara poseban je gubitak za Savez antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske, kao i za sve iskrene i istinske antifašiste u današnjoj samostalnoj hrvatskoj državi.